facebook
twitter

Горещи новини

Депутати на БСП пак вземат командировъчни

Нинова: Решението ни да не взимаме нищо от НС е взето в сряда
1686
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

От сряда нататък никой от нас не ползва пари от парламента - ГЕРБ имат проблем щом свеждат въпроса за справедливостта до проблема с командировъчните. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, предаде „Фокус“. „Решението на ПГ на „БСП за България“ да не взимаме никакви пари, командировъчни и всичко останало взехме в сряда на общо събрание на парламентарната група. Разбирам, че в понеделник и вторник преди решението на парламентарната група, колегите са си ползвали командировъчните в избирателните райони и го намирам за естествено. Не може в понеделник и вторник да изпълняваш решение, което сме взели в сряда“, заяви още Нинова. Тя припомни, че в неделя е взето решението БСП да напусне парламента, а в сряда на общо събрание на парламентарната група са решили да не искат никакви пари. Лидерът на БСП заяви, че от сряда нататък никой не ползва никакви пари от парламента. На въпрос дали има депутати от БСП, които се притесняват да вземат заплата, лидерът на партията коментира, че с това много се злоупотребява. „При нас решенията се вземат в обсъждане, на общи събрания, с гласуване. Решението за напускане на Народното събрание беше взето със 77 гласа „за“, 3 - „против“ и 33 - „въздържали се“ на Национален съвет на БСП, където присъстваха 116 души от цяла България“, допълни Нинова. Тя обясни, че групата ще прецени какво ще прави с 1/3 от възнагражденията си. Попитана дали БСП има опция да върне мандатите си, Нинова заяви, че такова нещо не е обсъждано. „Да, ние се отказваме от всякакви заплати. Дайте да въведем големия въпрос за справедливостта. Не може и преди една седмица заплатата ни е пораснала с 300 лв. На какво основание?“, заяви още Нинова. Във връзка с информацията, че предложенията на БСП за депутатските заплати са на етап разглеждане в Правната комисия, Нинова заяви: „Да ги забързат“.

Преди това председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че на 18 и 19 февруари 16 депутати на "БСП за България" са взели пътни, а 19 са взели дневни. Вчера Корнелия Нинова декларира, че народните представители от ПГ на "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от Народното събрание, както и служебни автомобили, разходи за гориво и за нощувки в избирателните им райони. ПГ няма да получава и възнаграждения за периода на отсъствие от парламента, заяви Нинова в писмо до председателя на парламента Цвета Караянчева. Соцдепутатите вече седмица бойкотират Народното събрание в знак на протест срещу погрома, който ГЕРБ и ДПС организираха над преференциалното гласуване.

Всеки народен представител има право да заявява дали иска да ползва командировъчни или дневни, посочи днес Караянчева и каза, че тя няма как да ограничи това тяхно право, което им е дадено по правилник. „Всеки народен представител има право на законодателна инициатива и ако иска някой от групата БСП за България да направи законодателна инициатива е добре дошъл в Народното събрание и да направи съответните промени и предложения, които иска да се случат в правилника. Това, че народните представители от БСП не посещават Народното събрание е проблем на ПГ на БСП, защото се оказва, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от НС, на 18-ти и 19-ти нейните народни представители са взели пътни. 19 от тях пък са взели дневни командировъчни. Така че, ако тя не може да си контролира парламентарната група е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя правилника”, заяви Караянчева, цитирана от БГНЕС.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Депутатите обсъждат Закона за лечебните заведения

17.05.2019

199 1
"Моряци" бягат от потъващия кораб на ГЕРБ

17.05.2019

Таня Петкова

14751 11
Властта ползва Европа като алиби, за да не говори за България

Коментари

dimdum

*

onzitam

И определено не е нещо, което човек може да си позволи само със заплата на български народен представител

Българските народни представители получават около 6 000 лева, с парите от комисии. Ако са председатели на комисия заплатата им се увеличава. Отделно имат представителни, консултантски  и пр. 

Ако колието струва 10 000 долара, то това са 17 225 лева...или иначе казано около три депутатски заплати. 

dimdum

тоз въпрос е фундаментален:

18-19 е преди 21 или 21 е преди 18-19?

на него цветито има собствен отговор. по своеобразие той дори е по-уникален от географските й открития.

dream team
снимка на dream team

Както и СЕГА.

Penchobre

Ама, ти искаш Попекински да се справя и с календара? Не си ли много придирчив? Може би с китайския... 🐞 Като няма патица и калинката става.

Тъмно пиво

Маамустара, хич не обичам мутромилиционерите, ама зорлем ме карате да им адвокатсвам. БСП взе решение да напусне НС на 17 Февруари. На 18-ти и 19-ти БСП депутати са взели парЕ от НС. Какъв 21 Февруари те гони?

Penchobre

Amelia, ти да не продаваш самолети? Кажи цената!

цензура

Абе, 2013 герб като влизаха и излизаха от парламента, тъй ли само това питахте? 

 

Според Инджова, „не може“ да се гледа на народните представители като на „работещи по час“, тъй като „те са излезли, за да дадат знак, че парламентаризмът е в криза

 

http://bnr.bg/post/101085079/reneta-indjova

Блатной

Нашият вестник и той удари едно рамо на виетнамската пекинка (виж заглавието на дописката).Всички уйдорми за спасяването на ГЕРБ са приемливи.

Neopol

Да се смееш ли, да плачеш ли от това ниво на "политика" ? 

Парламента е държавна институция ! Тя не е на никоя партия. Там е мястото за политически борби, изказване и оборване на тези и виждания за това или онова решение, особено законодателно. 

Кво значи да "бокотираш парламента" ? Нищо повече от това да се опитваш да спреш функционирането на един държавен орган, към който си поел ангажимент с явяването си на избори. 

Очевидно пропорционалната избирателна систевме не само превръща България в премиерска република унищожавайки разделението между изпълнителна и законодателна власт, но и пряко подрива държавността. Бойкот на парламента от парламентарна партия е точно това. Защото парламента не е на Герб, а на всички граждани.

вила

А какво значи държавата България официално да въоръжава опозицията в Сирия,да одобрява въоръжената й борба против законното правителство?Сирия е държава член на ООН.

Zmeja

Кво значи да "бокотираш парламента" ? 

А да блокираш парламента отвън по-добре ли е ? (Нападения, бели рояли, тоалетни чинии, голи цици,... и бели автобуси.)

Тъмно пиво

 Отговор на 13: Значи че някъде пак/още бият негрите.

Jules

Този пост е  с  нецензурно съдържание.

ДЖОМАГА
снимка на ДЖОМАГА

абе кой разчитата там н а дупетатска заплата  тва са пари з а семки.

paragraph39

Командировъчните пари/пътни, дневни, нощувка/ НЕ са Заплата!
 

Тъмно пиво

Пара, кви дневни, кви командировъчни когато не ходиш на работа?

вила

А вашто пияндур с болничен лист на работа ли е,че е командирован в чужбина да  хвали БНТ то му?Волът рие и хоп..на тиквата.

 

paragraph39

ТЪМНО ПИВО,

/:/ Пара, кви дневни, кви командировъчни когато не ходиш на работа?

.........................................................................................................................

Работата на депутатите НЕ е само в сградата на Парламента- има депутатски приемни из страна, има депутатски срещи с Избирателите из избирателния район и т.н.!

цензура

Тъз новина докато я обновявате през 5 мин, с нищо и половина, няма ли да пуснете кака как обезкърви цвичката в панорама? 😂

 

горкия рапончо! И това тръгнало на закуски, държава искало да управлява?! 

 

Цеко Сифоня е ебаси рапоня!

вила

И бойко панорамката му помагА,ама всуе...настъпана е вече змията.

Обновяват я,ама все не смеят да сложат точното заглавие-От сряда не вземат заплати.

mi6osp.

Г-жа Караянчева е изяснила въпроса- основното е, че  тази новина няма новина.

http://www.cross.bg/karayancheva-polychavat-razhod...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×