Quantcast

Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" и ММС правят съвместно дружество за стадиона (документ)

Главният архитект на София е издал виза за реконструкция на "Българска армия"

13 Септ. 2019Обновена
Илияна Кирилова

Министерството на младежта и спорта (ММС) и футболният клуб "ЦСКА-София" учредяват съвместно търговско дружество, което да направи реконструкция на стадион "Българска армия" в столичната Борисова градина. Това съобщи пред депутати спортният министър Красен Кралев. 

Той разказа на профила си във Фейсбук своя отговор на питания на народни представители.

"Сердика спортни имоти“ ЕАД получи виза от главния архитект на Столична община Здравко Здравков за проектиране на основен ремонт и реконструкция на стадион „Българска армия“. ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД може да пристъпи към следващата стъпка за подобрение на съоръжението - пише Кралев. - Издадената виза не допуска намалени разстояния към съседни имоти или сгради, включително през улица. Тя, както и самият инвестиционен проект, трябва да бъдат съгласувани с Министерството на културата по реда на чл. 83 и чл. 84, тъй като стадион „Българска армия“ попада в обхвата на охранителна зона на резервата „Борисова градина“. Визата влиза в сила с издаването й, тъй като заинтересовани лица са само лицата, по чиято инициатива се издава визата."

Съобщеното от него означава, че все пак може да има строителни работи по стадион "Българска армия", независимо, че все още не е минало общественото обсъждане на подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Към точката за реконструкция на стадиона има много мнения против.

Кралев съобщава и как смята да се ремонтира съоръжението, което е собственост на повереното му министерство и в момента е отдадено под наем на "ЦСКА-София" за 10 г.. В тон с намеренията си да вземе стадиона на концесия за поне 30 години, преместилият се от Ловеч в софия футболен клуб на Гриша Ганчев наскоро дори обяви, че се затруднява да плаща наема, но изрази готовност да намери пари за ремонт.

Кралев съобщава следното по темата: "В Народното събрание отговорих на въпрос на народния представител Иван Ченчев относно сроковете за сключване на дългосрочно сътрудничество с ръководството на ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД, което да бъде начало на сериозна инвестиционна политика от страна на клуба. На следващия етап е необходимо да бъде изготвен подробен инвестиционен проект и план в какъв обем може да бъде извършен ремонтът и реконструкцията на стадион „Българска армия“. Инвеститорът вече може да започне изготвянето на този проект, след получаването на визата.

Междувременно ММС и ПФК “ЦСКА-София” са започнали работа по учредяване на съвместното търговско дружество.

Впоследствие трябва да бъдат представени ясни и неоспорими гаранции от страна на инвеститора (б.р. - "ЦСКА-София"), че може да осигури необходимата инвестиция за осъществяване на проекта.

По отношение на ст. „Българска армия“ припомням, че ММС има последователна политика и само в рамките на две седмици след представянето на писмо за инвестиционни намерения от страна на ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД ведомството е задействало процедурата за издаване на виза и клубът може да пристъпи към проектиране".

Още по темата