Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" се затруднявал с наема за "Българска армия"

Въпреки това от клуба уверяват спортното министерство, че имат средства да построят нов стадион

30 Авг. 2019
Новината за инвестиционното предложение на "ЦСКА-София" до спортното министерство бе придружена с актуална снимка на ст. "Българска армия", чието състояние е плачевно и това се вижда отлично.
CSKA.BG
Новината за инвестиционното предложение на "ЦСКА-София" до спортното министерство бе придружена с актуална снимка на ст. "Българска армия", чието състояние е плачевно и това се вижда отлично.

"ЦСКА-София" имал затруднения да плаща наема и публичните такси за ползването на стадион "Българска армия" и тренировъчните терени в Панчарево. Поне това става ясно от писмо, изпратено от клуба до спортното министерство (ММС), което е принципал на въпросните бази. В него се посочва, че се получава сума, чийто размер "явно превишава годишния бюджет на повечето от клубовете, картотекирани редовно за участие за сезон 2019/2020 в Първа професионална футболна лига на БФС (б.р. - явно се има предвид Ефбет лига)."

Посочва се още, че клубът е изпълнил напълно инвестиционната програма за базата в Панчарево, като бил вложил там над 4 млн. лв. Изисква се и признаване на тази инвестиция - това също фигурира в договора, но явно не е направено до момента. Удобно се премълчава обаче, че по "Българска армия" не са правени значителни подобрения, а това също е заложено в 10-годишния контракт с ММС за ползване на тези обекти.

Същевременно клубът уверява министерството, че има осигурено финансиране, а също "силно желание и воля", за построяване на нов стадион на мястото на настоящия. А на Панчарево - ново общежитие за юношите и нов изкуствен терен. За всичко това са необходими минимум 25-30 милиона лева.

В предложението си "ЦСКА-София" посочва на държавата следващите необходими стъпки - промяна на настоящите взаимоотношения (т.е. разваляне на настоящия договор), незабавно учредяване на публично-частно дружество, в което, от една страна, е държавата (ММС), която да участва с базите, а от другата е "ЦСКА-София" - със средства, като стъпка към построяването на нов стадион. Клубът твърди, че това е "безспорно необходимо и наложително, но и в изключителен обществен и политически интерес относно развитието на спорта в София и Република България".

Премълчава се удобно фактът, че прекратяването на настоящия договор трябва да бъде последван от конкурс за даване на стадиона на концесия (по новия Закон за физическото възпитание и спорта), в който имат право да участват и други кандидати.

От клуба не спряха дотук с активните си стъпки по въпроса. Вчера двамата основни акционери - Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, се срещнаха с главния архитект на София Здравко Здравков. Според съобщението от клуба последният им бил обещал съдействие от Столичната община "с всички възможни и законови средства за реализирането на мащабните инвестиционни намерения и привеждането на стадион "Българска армия" във вид, който да отговаря на изискванията на УЕФА за най-висока категория".

Здравков бил обещал също, че до 15-20 септември ще бъде издадена виза за проектиране на цялостна реконструкция на стадиона, която щяла да помогне за изготвянето на проектите за реконструкция. Последното обаче съвсем не означава, че ще се пристъпи към строителство, тъй като е известно, че още не е приет подробният устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, а при обществените обсъждания има остра съпротива срещу строителството на нов стадион на мястото на настоящия.

 

СЪМНЕНИЕ

Кандидатът за кмет на София от обединение "Демократична България" арх. Борислав Игнатов вчера се срещна с граждани в Борисовата градина. Там изрази подозрения по отношение на внезапното активизиране от страна на "ЦСКА-София" за стадиона, както и по изразената готовност за съдействие от общината и спортното министерство.

"Нов стадион "Българска армия" не може да бъде построен на същото място с действащата законова база, а политиците, които твърдят това, заблуждават стотиците хиляди привърженици на ЦСКА", заяви Игнатов. Той дори добави, че проблемът изобщо не опира само до ПУП на Борисовата градина, а в Закона за устройство на територията (ЗУТ), чл. 43, според който се изисква при реконструкции местата за паркиране да бъдат в границите на имота. "За "Българска армия" изискването е за 3000 паркоместа, а те няма къде да се разположат (в имота)", обясни Игнатов. Той добави, че до стадиона на практика не води достатъчно голяма улица. Предложението на архитекта е нов стадион да се построи на мястото на националния "Васил Левски", а "Българска армия" да остане тренировъчен.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата