facebook
twitter

Горещи новини

Ципрас и Заев получиха награда за Преспанското споразумение

514
БГНЕС/ЕПА

Премиерите на Гърция Алексис Ципрас и на Северна Македония Зоран Заев получиха награда и признание по решаване на спора за името, информира БНР.  Наградата AmarkableAchievementAwards 2019 се присъжда след  гласуване на платформата Emerging Europe за забележителни политики в Европа.

Наградата се връчва на двамата премиери за Преспанското споразумение, подписано миналата година, което прекрати спора между двете страни за името на Македония. Гърция и Северна Македония получиха за пореден път висока оценка за политика, която се определя като „значително постижение в Източна Европа“.

В Гърция коментарите за наградата имат обратен знак. Антиправителствените медии публикуваха новината на първа страница, за да засилят недоволството на гърците срещу СИРИЗА седмица преди парламентарните избори. Опозицията го използва за привличане на гласове на противниците на споразумението.

В същото време управляващата партия СИРИЗА дори не включи в преизборните си изяви темата за името на Македония. Анкетите показват, че 70% от гърците не са съгласни с това споразумение, а СИРИЗА изгуби позиции в северната част на страната на евроизборите в края на май.

Консерваторите от „Нова Демокрация", които по прогнози се очаква да спечелят парламентарния вот след седмица, засилиха влияниети си с обещание да блокират влизането на Северна Македония в Евросъюза.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Американски и гръцки изтребители летят над Скопие

29.05.2020

2277 22
Гърция намалява ДДС за заведенията, туристическите пакети и транспорта

28.05.2020

738 1
СЗО спира да тества хидроксихлорохин за лечение на COVID-19

25.05.2020

Обновена

6306 28

Коментари

Звън®
снимка на Звън®

Много красива двойка! Дано им върви като по вода в семейния им живот!

вила

А за боеку,дето рециклирало балканите и подхвана африките, дума не казват!, Защо няма G,150да се появи там с един мотокар...?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×