Медия без
политическа реклама

СЗО: Истинският брой на починалите от COVID-19 в Китай е по-голям

Пекин прилага силно стеснена дефиниция при регистрирането на смъртните случаи

22 Дек. 2022
Сайънс тудей

Китайските власти са стеснили значително дефиницията, която използват за отчитане на смъртните случаи от COVID-19. Това ще доведе до подценяване на данните, които и в момента изостават заради трудностите при ежедневното събиране на информацията, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.
Това предупреди директорът на Световната здравна организация за извънредните ситуации Майк Райън. 
Според новата политика на Пекин като смъртни случаи от COVID-19 вече се регистрират само тези пациенти, които са починали от пневмония или дихателна недостатъчност след инфекция. Според Райън стесняването на дефиницията ще изкриви статистиката. 
Истинският брой на болните и починалите и в момента вероятно е по-висок от съобщеното, коментира Райън, като уточни, че вероятно не става въпрос за умишлено подвеждане, а за трудности при събирането на данните. Здравните системи са под голямо напрежение. Китай трябва да се научи как по-бързо да получава точни данни, коментира Райън.
СЗО е притеснена и от недостатъчното ниво на ваксинации, както и от информациите за тежко протичане на заболяването. Тези притеснения идват на фона на внезапното решение на Китай да отмени от 7 декември строгите мерки срещу разпространението на COVID-19. Като причина за отмяна на мерките властите сочат по-лекото протичане на заболяването при щама Омикрон, но според експерти решението се дължи на протестите срещу ограничителните мерки. С цел насърчаване на ваксинациите в страната се откриват нови пунктове.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата