Медия без
политическа реклама

Отдавна невиждани опашки се извиха за ваксини

Над 1700 души вече имат адаптирана ваксина за новите варианти

29 Септ. 2023Обновена
Много хора сложиха отново маски в градския транспорт и в коридорите на болниците, при това вече никой не ги носи под носа, както беше, когато бяха задължителни.
архив бгнес
Много хора сложиха отново маски в градския транспорт и в коридорите на болниците, при това вече никой не ги носи под носа, както беше, когато бяха задължителни.

Отдавна невиждан интерес посрещна адаптираните ваксини срещу COVID-19 в първите дни от поставянето им, а пред някои пунктове даже се извиха опашки. От сряда до днес включително бустер срещу новите варианти са си поставили над 3200 души, съобщи здравното министерство. Ваксините, които са насочени срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, се поставят на всеки желаещ в страната от сряда – 27 септември.

През първия ден се ваксинираха 793 души, през втория – 1040, а в петък ваксини си поставиха над 1400 души. Най-много са имунизираните във възрастовата група 70-79 г., общо 1230 души. Най-малкият ваксиниран е 12-годишен, а най-възрастният - 95-годишен.

През днешния ден най-много дози са приложени от Столична РЗИ – 667, следвани от УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ – 384 и РЗИ-Пловдив – 375.

Желаещите да се имунизират могат да направят това при общопрактикуващия лекар, в РЗИ или в пунктовете за имунизация, посочени на сайтовете на съответната здравна инспекция.

До момента извън кабинетите на РЗИ, ваксини са поставяни в амбулаториите на 14 общопрактикуващи лекари, както и в „Пирогов“, МБАЛ „Лозенец“, МЦ „Хера“, МЦ „Рамус“, МДЦ „Имани“, МДЦ „Кристал“, ДКЦ V Варна „Св. Екатерина“, ДКЦ „Св. Клементина“ Варна, МЦ „Младост“ Варна, МЦ „Медикус“ – Пловдив, МБАЛ „Св. Панталеймон“ – Плевен, МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен, МЦ 1 Русе, МЦ „Артро“ – Гоце Делчев, МБАЛ „Юлия Вревска“ – Бяла.

Ваксината е насочена срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. До момента от нея са доставени 100 800 дози, които вече са в Регионалните здравни инспекции. Те са предназначени за имунизация на лица над 12-годишна възраст. В страната вече са налични и 9600 дози от педиатричната ваксина за деца от 6-месечна до 4-годишна възраст, а вчера трябваше да се доставят и 4800 дози за деца между 5 и 11 г. Те ще могат да бъдат прилагани от следващата седмица.

Новите ваксини срещу COVID-19 се прилагат при личните лекари, в РЗИ и в определени за целта лечебни заведения. Пълен списък по области, можете да откриете тук: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2023/09/19/kabineti_na_rzi.pdf.

Ваксинацията е силно препоръчителна за лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции, посочват от здравното министерство.

СТАТИСТИКА

Отиващата си седмица се очертава като най-интензивната за COVID-19 от началото на годината досега. За четирите работни дни след дългия уикенд са регистрирани 1225 нови случая, като и четирите са с над 200 случая на денонощие. За последните 24 часа в системата са вписани нови 231 случая. Такава ситуация е имало само още веднъж тази година - след Великден, но тогава в първите четири работни дни след празниците случаите са били 977.

Надигащата се в момента вълна изглежда много по-слаба от миналогодишната - тогава по това време имахме по 600-700 случая на ден. Тогава обаче тестването е било с по-голям обхват - с по над 5500 теста на ден. Сега правим по около 1900 теста, а за последното денонощие са 1515. Положителността тази седмица е висока - 15-16%, докато миналата есен на 29 септември е била 13,6%.

В болница се лекуват 308 души, 18 от тях в интензивни грижи. Няма починали. Миналата година на този ден хоспитализациите с COVID-19 са били 546.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COVID-19, ковид