Медия без
политическа реклама

Очаква се по-сериозна грипна вълна тази година

Пикът ще дойде през януари-февруари, предполагат здравните власти

12 Окт. 2022Обновена
"Непростимо е да губим хора от грип, при положение, че с ваксина той може да се избегне", смята д-р Кунчев
Илияна Кирилова
"Непростимо е да губим хора от грип, при положение, че с ваксина той може да се избегне", смята д-р Кунчев

Здравните власти в България очакват по-сериозна грипна вълна тази година - както заради спадането на обществения имунитет през последните 2 години и половина, така и заради данните от Южното полукълбо, което е индикатор какво да очакваме и у нас, в Северното полукълбо. Ако обаче вземем мерки и се ваксинираме, бихме могли да избегнем сериозна грипна вълна, ако такава се зададе. Това послание опитаха да предадат главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, лекари и епидемиолози, които  на пресконференция днес дадоха повече информация за ситуацията с COVID пандемията и предстоящия грип.

"Австралия и Нова Зеландия се сблъскаха с най-силната си грипна епидемия за последните 5-6 г. Очакваме, че вероятно така ще бъде и при нас", коментира д-р Ангел Кунчев. По думите му това се дължи основно на факта, че общественият имунитет спрямо грипните вируси е спаднал. "Ние 2 години и половина нямахме на практика конкретна среща с грипни щамове и от там имунитетът ни е значително отслабен, което предразполага за по-широко разпространение", посочи той.

"Грипният сезон в Южното полукълбо започна доста по-рано и беше доста интензивен. Това накара всички експерти по остри респираторни заболявания в Северното полукълбо да предупреждават, че има вероятност т.г. грипният сезон да бъде малко по-сериозен", съобщи и д-р Валери Цеков, председател на  Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му не може да се предполага колко сериозен ще бъде той, но от данните в двете страни може да очакваме, че вероятно ще имаме "обичаен грипен сезон с доста висока интензивност на заболяванията".

По думите на Кунчев в момента ситуацията е спокойна. Първите изолации на грипния вирус обаче може да се очакват през ноември, през декември вероятно ще има увеличение на случаите, а пикът на грипа може би ще настъпи през януари и февруари. "Най-вероятно така ще се случи и тази година, затова най-добре до Коледа да сме си поставили ваксината, за да има време да се изградят антитела", призова той. По думите му най-подходящият период за ваксиниране е сега - през октомври, но удачен срок е и до ноември. 

Експерите неколкократно посочиха, че докато при COVID в началото сме нямали оръжия, то срещу грипа имаме такива отдавна в лицето на 4-валентните противогрипни ваксини. По думите им грипът е заболяване, което може да бъде избегнато, както и че може да бъде опасно за хората с хронични или сърдечно-съдови заболявания, за лицата над 65 г., децата и др. "Около 8400 са били хоспитализираните лица заради грип. 25% от тях са с хронични заболявания, за тях вариантът за добър изход не е голям", коментира общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов, който е и член на Българския лекарски съюз. По думите му тази година той забелязва повече желаещи да се ваксинират, което е добър знак. 

 

ИНТЕРЕС

"Преди да стартира Националната програма за предпазване от грипа (за безплатно ваксиниране на лица над 65 г. - бел. ред.), обхватът с грипни ваксини бе 2% през 2016 г. Миналата година стигнахме 16% - това е грамаден скок напред и предполагам, че той ще се увеличава следващите години, ако програмата продължи да действа", коментира д-р Цеков. По думите му тя е дала възможност на колебаещите се да получат облекчен достъп до ваксини, освен това е повишила и общия обхват на имунизирани срещу грип - от 2 на 6%. "Обхватът е малък е на фона на западните държави, където над 50% от хората се ваксинират ежегодно срещу сезонен грип. Но съм сигурен, че у нас процентите ще се повишават - през т.г. те може да станат 8-10%", посочи той. 

По въпросната национална програма в момента има 190 000 ваксини, предназначени за лица над 65 г. (общо у нас са доставени 350 хил. ваксини). Те са поръчани през март- април на базата на заявения интерес от пациенти, които са се записали при личните си лекари. "Разпределението на грипни ваксини по националната програма е на 90% факт. Остават малко лични лекари, които ще получат и техните ваксини за тези, които са пожелали да се ваксинират", посочи д-р Кунчев. По думите му ако има интерес към противогрипните ваксини, има шанс да поръчаме допълнителни количества, но те ще са минимални. М.г. малко под 10% от заявените ваксини са останали неизползвани, затова и властите сега първо искат да се уверят, че всички поръчани дози ще се използват.

"Имаме желание да програмата да се разшири и към уязвими пациенти, но в момента по-важното е да се уверим, че ще я има в сегашния й вид", коментира Кунчев. Относно противогрипните ваксини на свободна продажба той заяви, че са се появили по аптеките преди 2 седмици и не е ясно дали до 2 седмици няма да се изчерпят. "Не знаем колко ще внесат фирмите на свободния пазар", посочи той.

 

ПОСЛАНИЕ 

"В ситуацията, в която се намира България, на няколко паралелни кризи - финансова, икономическа, енергийна, политическа, последното нещо, от което имаме нужда, е тежка грипна епидемия. Стремежът ни тя да е по-малко тежка, да изгубим по-малко хора. При тежка вълна сме губили между 2 000 и 3 000 души. На фона на 40-те хил. загубили битката с COVID, вкл. 74 общопрактикуващи лекари, да губим още е непростимо. Затова нека се ваксинираме", апелира д-р Кунчев. По думите му по света здравната ситуация не е добра - освен COVID, има маймунска шарка, в ЕС вече има 62 случая на дифтерия, появява се и полиомиелитът, има странни епидемии от хепат А в някои европейски страни. "На този фон да направим каквото можем", призова той.

 

Как да различим грипа от COVID-19?

Заради увеличаването на заразените с различни респираторни вируси вчера от МЗ пуснаха информация, в която припомнят симптомите на респираторните инфекции, които са твърде сходни с тези на COVID-19, в т.ч. и с тези на настинката и на сезонния грип. За да знаем от какво боледуваме и правилно ли е лечението ни обаче, диагнозата не може да бъде поставена единствено според симптомите, а е нужно да си направим лабораторно изследване, съветват отттам.

Сезонният грип се причинява от грипни вируси тип А и тип В, а COVID-19 - от коронавируса SARS-CoV-2. Заразяването и при трите заболявания става по въздушно-капков път, посочват от МЗ. Признаците на "обикновената настинка" са основно: запушен нос, хрема, кашлица, дращене в гърлото, отпадналост и главоболие. Също така може да се появи и лека температура. Обикновено оплакванията отшумяват в рамките на 2-5 дни.

Сезонният грип се характеризира с внезапна поява на оплаквания, в т.ч. висока температура, суха кашлица и болки в гърлото, много често придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите, болки в очите. Усещането е за тежко боледуване и отпадналост. Най-честото усложнение е пневмонията. В редки случаи може да се стигне до възпаление на мозъка и/или на сърдечния мускул.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са: кашлица, болки в гърлото, болки в крайниците, обща слабост, повишена температура и главоболие. Възможни са и други признаци на заболяването като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, загуба на обоняние. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне белите дробове и други системи. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Дългосрочните последици за здравето могат да се проявят седмици и дори месеци след COVID-19.

Особено уязвими при заразяване както със сезонния грип, така и с коронавируса са възрастните хора и лицата с хронични заболявания. При тях рискът от тежко боледуване е значително по-висок и по тази причина е важно да се защитят, ваксинирайки се срещу сезонен грип и COVID-19. Ваксините срещу грип и срещу COVID-19 могат да бъдат приложени едновременно, като не се поставят в една и съща ръка, подчертават от МЗ.

 

Последвайте ни и в google news бутон