Медия без
политическа реклама

НЗОК дискриминира възрастните с денталните услуги

Сега скъпи проблеми като пулпит и периодонтит се поемат само при децата

03 Февр. 2024
Pixabay

Пълнолетните българи са дискриминирани с пакета от дентални услуги, които се покриват от здравната каса. Това установява Комисията за защита от дискриминация по жалба на стоматолог от Добрич. Д-р Емил Давчев подава сигнал до комисията, че сега само децата имат право на някои услуги, въпреки че от тях се нуждаят и хората над 18-годишна възраст. За преписката съобщи здравният сайт clinica.bg.

Става дума за вадене на временен зъб с анестезия и лечение на пулпит и периодонтит на временен и постоянен зъб. Те са безплатни само за деца. В същото време пулпит и периодонтит са често срещани усложнения при възрастните и лечението им не е никак евтино. Освен това, при някои хора временните зъби може да се запазят и след пълнолетие, изтъква д-р Давчев. Според него включването на повече безплатни дейности при състояния като пулпит и периодонтит е единственият начин да бъде спасен постоянен зъб, а не да се стига до протези.

Комисията приема, че с така определения обхват на денталните услуги има неравно третиране по признак "възраст". По преписката са взети становищата на Българския зъболекарски съюз, НЗОК и министерството на здравеопазването. Те защитават сегашното положение, но не предоставят доказателства за наличие на медицински критерии, заради които лицата над 18-годишна възраст да бъдат третирани различно при получаването на дентална помощ от тези до 18-годишна възраст.

В решението се препоръчва на здравното министерство и НЗОК да отстранят неравното третиране. Те могат да обжалват в Административния съд в 14-дневен срок. От НЗОК съобщиха, че ще се възползват от тази възможност и ще оспорят решението на комисията.

Посочените в жалбата две дейности – лечение на пулпит и периодонтит за лица над 18 години, не са включени в Наредба № 9, която определя пакета от дейности, за които НЗОК заплаща, изтъкват от касата. НЗОК може да заплаща за такива дейности, след като бъдат договорени в Националния рамков договор за дентални дейности с Българския зъболекарски съюз и след като бъдат предвидени средства в бюджета на НЗОК. Това би било в полза на здравноосигурените над 18 години, посочват от институцията.

Решенията на комисията срещу дискриминацията нямат задължителен характер. А и често става дума за всякакви други неуредици. Преди няколко години например бяха отпуснати пари за покриване на цели зъбни протези при възрастните, но пациентите продължаваха да си ги плащат заради неприети наредби.

Още по темата