Медия без
политическа реклама

Децата с диабет получиха лесен достъп до инсулинови помпи и сензори

НЗОК прие облекчения в процедурата след дълга битка на родители

29 Септ. 2022

Децата със захарен диабет тип 1 ще имат много по-лесен достъп до ключово медицинско изделие, което променя качеството им на живот. Занапред те ще получават изделия за приложение с инсулинови помпи и сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата по облекчена процедура. Новите правила са одобрени на заседание на Надзорния съвет на НЗОК в сряда, а принос за тях имат родители на деца с диабет, водили упорита битка за правата на децата им. 

Използването на глюкозни сензори и инсулинови помпи е много по-прецизна технология за лечение на диабет тип 1, като променя и качеството на живот на тези семейства. Глюкозните сензори дават много точна картина за колебанията в нивата на кръвната захар, като някои от тях правят по 290 замервания за денонощие. Точното измерване на глюкозата е от ключово значение за подобряването на контрола и проследяването на лечението. 

Инсулиновите помпи заместват инжектирането на инсулина с игла или писалка и се ползват заедно със сензорите за инжектиране на точното количество инсулин в правилния момент. Помпите са малки и се прикрепят лесно за тялото. България години наред изоставаше с прилагането на тези изделия, като хората дълго време ги поемаха за собствена сметка. В крайна сметка устройствата влязоха в листата за реимбурсиране, но пък условията за ползване при децата бяха много усложнени. 

След активна кампания от страна на родители НЗОК премахва част от административната тежест. Така занапред родителите на деца с диабет няма да са длъжни да минават през комисия след първия протокол за назначаване на изделието, като отпускането на консумативи ще става вместо това от наблюдаващия ендокринолог. 

„За пациентите под 18-годишна възраст отпада като задължителен критерият за определена стойност на гликирания хемоглобин, а също така отпада като изключващ критерий и задължителен 6 месечен курс от поставяне на диагнозата за деца и бременни при отпускане на сензори за захарен диабет тип 1. Основната цел на предлаганите промени е подобряване на достъпа до сензори за продължително мониториране на нивото на глюкозата, а с това контрола на диабета при децата със захарен диабет тип 1“, пише в решението на НЗОК.

Облекчава се и редът за ползване на изделията при бременни. 

„#НЗОК #УСПЯХМЕ #СЕНЗОРИ. В крайна сметка, след писма, подписки КЗД, предавания, и натиск, успяхме. Всички искания са удовлетворени“, написа Елица Сиракова в социалната мрежа Фейсбук. С новото облекчение се поздрави и бившият премиер Кирил Петков, за когото това е лична битка. "Поздравления на @rosica.pandova, която инвестира огромни усилия, за да стигнем до този успех! 4100 деца ще могат да се възползват от тази технология, която сменя качеството им на живот", написа в пост във Фейсбук Петков.

 

 

Ключови думи:

диабет, деца, помпи, сензори, НЗОК

Още по темата