Quantcast

Медия без
политическа реклама

Новини с добавена стойност

По следите на хартиената коалиция

Из "Политически НЕкоректно" по БНР с водещ Силвия Великова

20 Ноем. 2022Г-н БАЛЕВ
Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

“Новини с добавена стойност” е нехартиен бюлетин в стил академичен пънк-рок.
***
Тоест аз произвеждам нещо като бюлетините от машинното гласуване. И такова нещо измислиха - машините за гласуване да имат отделителна система за принтирани хартиени бюлетини. Това иска да въведе ГЕРБ, знаменосецът на Хартиената коалиция в нашата умна и красива държава.
ГЕРБ иска машините за гласуване да произвеждат хартиени бюлетини, защото книжният тигър Борисов няма доверие на Николас Мадуро от Венецуела и неговите машини. Тези коварни машини, които произвеждат чували с флашки и съмнителни дигитални бюлетини.
Абе добре поне, че не ни карат да гласуваме с тоалетна хартия, че много скъпа стана.
Аз кола не карам и не знам колко струват горивата на бензиностанциите, чувал съм, че Бойко Борисов ще свали цените, ако не сега, то подир следващите избори. Та за горивата не знам, но като вляза в магазина и като видя цената на хартиената бюлетина, направо ми се иска да мина на машинен вот!
Друга партия в хартиения авангард е ДПС.
Покрай политическата цел да се премахне Обществения съвет към Централната избирателна комисия, зададоха въпрос на една млада колежка от ДПС какво мисли за това - няма ли да се намали по този начин влиянието на гражданите върху изборния процес.
И младата колежка от ДПС в отговор каза нещо космически красиво:
Гражданското общество, вика, е навсякъде около нас!
Аз неволно си припомних друга една прелестна колежка - Цецка Цачева, която навремето каза, че реалността е навсякъде около нас.
От една страна - реалността ни обгражда отвсякъде. А в наши дни вече имаме обръч от гражданско общество навсякъде около нас.
Абе ще се ходи май на избори пак напролет - гражданското общество даже почна някакви протести навсякъде около нас и най-вече на кривите жълти павета..
Третата партия от Хартиения алианс е БСП.
Тая вековна партия БСП, с хартия и без хартия някъде към края на зимата ще се стопи като снега в Стара Загора. Ако не сте били в Стара Загора, да знаете, че там снегът се задържа всяка година около няколко минути и отшумява като приказка. БСП не е на няколко минути, а на сто и кусур години, ала под ръководството на Корнелия Нинова оракулите вече ѝ броят последните дни.
Аз чух, че Корнелия Нинова се зарекла да остане като последен мохикан на върха на БСП, дори да остане сама в партията.
Това е, разбира се отговорна позиция - never give up, както се казва на англо-саксонски.
А както казва флагманът на Хартиената флота Бойко Борисов - ние се държим отговорно, а те са като децата на Хелоуин. Сиреч поборниците на машинационното гласуване са като изпусната детска градина на тиквено парти.
Хартия - това е гръцка дума, означава папирусен лист, документ.
На руски има подобна архаична дума, само че руснаците казват ха̀ртия - те наричат ха̀ртия примерно някой древен ръкопис, паметник на литературата или важен документ.
Латинският братовчед на гръцката хартия е думата харта. В европейските езици има такива харти, примерно Магна Харта или Хартата за правата на човека.
Тия харти са фундаментални папируси, нещо подобно на Истанбулската конвенция.
А днес Хартиената харта гарантира на хартия избирателните права на всички българи, дори тия в странство, които си нямат район “Чужбина” и се скитат немили-недраги като някакви хъшове в Народния театър.

Хартиеният кораб гордо плува
по златните вълни електоратни.
Напролет явно пак ще се гласува,
ще има пак измами многократни!
***


Звуков файл - тук: