Медия без
политическа реклама

Зеленски отрече, че войната е станала патова

Фон дер Лайен похвали Украйна за реформите насред война

04 Ноем. 2023Обновена
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски дадоха съвместна пресконференция в Киев
undefined
Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски дадоха съвместна пресконференция в Киев

Президентът Володимир Зеленски отказа да се съгласи, че ситуацията във войната е патова. Така той коментира статия на главнокомандващия Валери Залужни в "Икономист".

Зеленски говори по време на пресконференция с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

"Гова не е патова ситуация. Русия контролира небето. Ние пазим нашите военни. Да ги хвърляме в боя, както Русия хвърля като пушечно месо своите, никой не иска. Как да се преборим? Трябва да чакаме  F-16, когато момчетата се научат да ги управляват, когато се върнат. Когато на фронта има ПВО, военните вървят напред, използват техника", каза Зеленски. 

В статията си Залужни написа, че войната минава в нова фаза, превръща се в позиционна война на изтощение, което от полза за Русия, позволявайки й да възстанови военния си потенциал и отново да заплаши съществуването на Украйна. 

Зеленски напомни, че през 2022 г. всички са смятали, че украинската войска е в патова ситуация. 

"Вие помните, бяха нужни няколко военни хитрости и Харковски район беше освободен. Нямаме право да скръстваме ръце. Каква е алтернативата? Да им дадем една трета от нашата държава?! Това ще е само началото. Ние знаем какво е това замразен кофликт, направихме си изводи. Трябва повече да работи с партньорите за ПВО, да разблокираме небето, да дадем възможност на нашите бойци да минат в нападение", каза Зеленски. 

Визитата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Киев се осъществява в исторически момент, когато се очаква политическо решение за началото на преговори за членство на Украйна в Европейския съюз. "Това решение ще има повратна роля в историята не само на Украйна, но също така и на цяла Европа", заяви  на общата пресконференция Зеленски. Думите му бяха предадени от специален пратеник на Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между европейски новинарски агенции, част от която е БТА.

Зеленски е уверен, че такива преговори ще започнат. Според него това ще означава, че "няма да има повече сиви геополитически зони в Европа". "Второ, ще осигури растеж за Украйна и всички европейски страни и трето - гарантираме на нашата страна и на украинския народ реална икономическа и социална сигурност", допълни той.

Фон дер Лайен изтъкна, че Украйна е постигнала отличен напредък и това ще бъде отразено следващата седмица в доклада на ЕК за разширяването на ЕС. "Искам да ви кажа колко съм впечатлена от реформите, които извършихте насред войната", каза тя и даде за пример реформите в правосъдната система, намаляването на влиянието на олигарсите и борбата с прането на пари. "Това е резултат от усилена работа", каза Фон дер Лайен, която похвали и икономическата модернизация на източноевропейската страна.

По думите ѝ подкрепата на ЕС за Украйна до момента възлиза на почти 83 милиарда евро. Tя допълни, че Украйна се нуждае от още финансиране за справяне с текущите нужди. Затова ЕК е предложила на държавите членки допълнителна помощ в размер на 50 милиарда евро до 2027 година.

Зеленски подчерта, че дори в разгара на войната Украйна не спира с необходимите за еврочленството реформи и обеща да бъдат изпълнени всички препоръки на ЕК, в това число в сферата на върховенството на закона, защитата на човешките права, повече прозрачност на държавните институции и укрепване на системата за борба с корупцията.

Президентът призова подкрепата на Европа и други партньори в отбранителната и финансовата сфера срещу руската агресия да продължи. "Русия трябва да види, че светът не отстъпва от защитата на свободата и международното право", каза Зеленски.

Фон дер Лайен обеща да продължи да кара "Русия да плаща за военната си агресия". "Сегашните ни санкции засегнаха дълбоко руската икономика и много скоро ще предложим на държавите членки своя 12-и пакет от санкции".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата