Медия без
политическа реклама

Ято дронове атакува Подмосковието

Летище Внуково спря да приема полети за няколко часа

04 Юли 2023Обновена
Поредната атака с дронове доведе до смут в Подмосковието
Поредната атака с дронове доведе до смут в Подмосковието

В нощта срещу вторник Подмосковието бе подложено на най-крупната атака с дронове от май насам. По официални данни са свалени пет дрона, а летище "Внуково" спря да приема самолети за няколко часа. Това е първият случай, когато атаката на дронове води до сериозни ограничения в работата на московски аеропорт от началото на войната.

Пет украински дрона са атакували селища в Подмосковието, съобщи официално руското Министерство на отбраната.

Четири са били унищожени от системите за ПВО на територията на Нова Москва. Още един дрон е бил свален със средства за радиоелектронна борба и е паднал на територията на Одинцовски район на Московска област. При нито един от случаите няма пострадали и щети.

Украйна не е коментирала обвиненията.

В нощта на 4 юли най-малко две експлозии са станали на няколко километра от Московския околовръстен път с разлика от няколко секунди, съобщава Baza. Дрон е бил свален над село Валуево.

Преди това жители на Калужска област са забелязали два дрона самолетен тип. Тези дронове не присъстват в съобщението на руското МО.

Два дрона са атакували и военното поделение в с.Кубинка край Москва. По предварителни данни около 4 часа сутринта дрон камикадзе е паднал върху административна сграда на територията на военно поделение. В резултат на експлозията няма жертви и пострадали, съобщиха местните власти. Още един дрон е бил свален в района малко по-късно, пише Mash. Според публикуваните видеа в социалните мрежи обаче на територията на военното поделение е избухнал пожар. В Кубанка има военна част на спецчастите на руската армия, военно летище, военна база.

Атаката с дронове засегна работата на летище Внуково, пише Baza. Общо 14 полета, сред които тези от Шарм Ел Шейх, Дубай, Махачкала, Челябинск и Новосибирск, бяха пренасочени към други летища. Полет от Анкара кръжа близо до летище Внуково малко повече от час.

От летище Внуково съобщиха за РИА "Новости", че по технически причини летището въвеждат ограничения за кацане и излитане на самолети от 5:10 до 8 часа.

За две нови експлозии съобщават жители на село Акиншино в Нова Москва, пише Mash. Според тях няма щети и жертви на земята.

Кметът на Москва Сергей Собянин също потвърди атаката: “Днес беше направен нов опит за атака на украински дронове в Нова Москва и Московска област. Към момента атаките са отбити от силите на ПВО, всички открити БПЛА са ликвидирани. От съображения за сигурност някои полети временно са пренасочени от летище Внуково. В 8:00 ч. отпадат ограниченията за полети в района на летище Внуково. Няма жертви и пострадали, на мястото на инцидента работят екипи на Спешна помощ”.

Това е най-крупната атака от дронове срещу москва от 30 май. Тогава МО обяви, че са свалени 8 летателни апарата, а руските Телеграм канали съобщаваха за 25. В навечерието на 9 май два дрона успяха да долетят до Кремъл и да се взривят там. През юни имаше няколко съобщения за свалени дронове. На 5 юни три дрона паднаха в Калужка област. На 9 юни пенсионер намери в градината си в Нова Москва дрон. На 25 юни бе свален дрон с взривни вещества в Курска област. А на 21 юни бяха унищожени три летателни апарата, атакуващи военни обекти в Московска област.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

атака с дронове

Още по темата