Медия без
политическа реклама

Украйна удари военно летище в Крим

Твърди се, че има 30 загинали

21 Септ. 2023
Миналия август атака на летище "Саки" бе наблюдавана от плажа
Миналия август атака на летище "Саки" бе наблюдавана от плажа

Службата за сигурност на Украйна и ВМС са нанесли мощен удар по руското военно летище "Саки" в района на Новофедоровка в Крим. Това съобщи NV с позоваване на източници от Службата за сигурност, предаде gordon.ua. На летището в момента на атаката е имало 12 бойни самолета (Су-24 и Су-30) и зенитно-ракетен комплекс "Панцир". Там има и база за подготовка на оператори на дронове Mojaher. Руснаците използват дроновете за координация на въздушните си атаки и като бойно оръжие. 

Според източниците от службите и ВМС нанесени са сериозни щети на техниката на окупатора. Украинците са използвали дронове и ракети "Нептун". Руските пропагандни Телеграм канали потвърждават за сериозните разрушения и загуби. Съобщава се за не по-малко от 30 загинали руски военни. 

Руското МО съобщи, че в нощта на 21 септември са свалени 19 украински дрона. Украйна не за първи път атакува летището в Новофедоровка. Миналата година през август при атака на "Саки" бяха унощожени девет руски военни самолета, но тогава украинската страна не пое отговорност за атаката. Тогава CNN съобщи за най-голямата загуба на руската авиация от времето на Втората световна война. 

В социалните мрежи бяха разпространени и първите сателитни снимки на летището “Саки” в Крим след взривовете. На тях ясно се вижда, че са засегнати над 10 самолета и има поне три кратера.   https://twitter. com/OAlexanderDK/status/1557446834272014336 https://twitter.
Взривовете на летището "Саки" в Крим не могат да изменят кардинално хода на военните действия, но ще окажат съществено влияние върху тях. За първи път руски военни цели бяха ударени на разстояние над 200 км от фронтовата линия.

 

Още по темата