Quantcast
Никой не вярва на версията на Русия за взривовете на летището в Крим | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Никой не вярва на версията на Русия за взривовете на летището в Крим

Сателитните снимки показват множество унищожени самолети
Обновена
13 654

В социалните мрежи бяха разпространени и първите сателитни снимки на летището “Саки” в Крим след взривовете. На тях ясно се вижда, че са засегнати над 10 самолета и има поне три кратера.


 

Русия не желае да обвини Украйна за взривовете на летище "Саки" в Новофедоровка на окупирания кримски полуостров, защото така отново ще покаже колко неефективна е руската система за противовъздушна отбрана, пише в днешния си анализ за ситуацията на фронта американският Институт за изучаване на войната. Оттам правят аналогия с поведението на Русия след унищожаването на крайцера "Москва".

Анализаторите подчертават, че нямат достатъчно данни за независима оценка за вчерашните взривове, но фактът, че те са едновременно на два отдалечени един от друг обекта, изключва официалната версия за случаен пожар. Но не трябва да се отхвърлят предположенията за саботаж или за удар с далекобойна ракета. Според експерти украинците биха могли да модифицират своите ракети "Нептун" за използване по наземни цели, но към момента няма никакви доказателства в подкрепа на тази хипотеза.

 

 

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк отрече Украйна да има отношение към удара на летище "Саки" в Крим, но допусна, че той може да е дело на кримски партизани. На въпрос поема ли Киев отговорност за взривовете в Крим той отговори:" Разбира се, че не. Какво общо имаме ние? Това вероятно са вътрешни компенсаторни механизми за неефективното управление на руските въоръжени сили".

Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и през февруари го използва като една от стартовите площадки за своята инвазия. Оттогава от взривеното летище "Саки" редовно излитат руски бойни самолети, които бомбардират украински градове. По непотвърдена информация в деня на взрива на летището е имало 30 самолета и вертолета. Командването на военновъздушните сили на Украйна съобщи, че при удара са били унищожени 9 самолета.

Според руското МО, около 15.20 часа на 9 август, на територията на летище "Саки" е имало детонация на няколко авиационни боеприпаса. При експлозията няма пострадали. И авиационната техника не е пострадала. Не е имало и пожар в зоната за съхранение на боеприпаси преди взривовете. Водеща версия за разследващите е нарушение в мерките за безопасност при съхранение на боеприпасите. “Няма признаци, доказателства, а още по-малко факти за умишлено въздействие върху боеприпаси с цел взривяването им на летище Новофедоровка,” категоричен е източник на РИА “Новости” от руското МО.

Малко по-късно регионалното министерство на здравеопазването започна да опровергава военните. До този момент е известно, че са ранени 14 души, сред които две деца. Един е загинал. Всички те са случайни минувачи с осколъчни травми. В социалните мрежи има непотвърдена информация за над 60 убити и около 100 ранени на самото летище.

Щети има по 62 многоетажни блока, десетки частни домове и 20 търговски обекта в околността, съобщи премиерът на Крим Сергей Аксьонов. Повредени или напълно унищожени са десетки автомобили. Щетите се оценяват на около 200 млн. рубли. Изявлението прави още по-невероятно твърдението на руското МО, че на летището няма пострадало оборудване.

Снимки и видео от летището в Крим опровергават версията на Русия, че нищо от оборудването не е пострадало.


 

 

Войната в Украйна започна с Крим и трябва да приключи с неговото освобождение. Това заяви в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски няколко часа след взривовете в руската военна база в Новофедоровка, разположен на около 20 км от Евпатория. "Крим е Украйна и ние никога няма да го предадем", каза Зеленски.

“Присъствието на руски окупатори в Крим е заплаха за цяла Европа и за световната стабилност. Черноморският регион не може да бъде безопасно място, докато Крим е окупиран. Не може да има стабилен и траен мир за страните, граничещи със Средиземно море, докато Русия има способността да използва нашия полуостров като своя военна база. Тази руска война срещу Украйна и срещу цяла свободна Европа започна в Крим и трябва да завърши в Крим. С неговото освобождаване”, каза още украинският президент.

 

Още

261 000 руснаци са избягали от страната за 4 дни

26.09.2022

3037
И Сърбия не признава руските референдуми в Украйна

25.09.2022

1638
Мобилизацията в Русия едва ли ще промени хода на войната

24.09.2022

meduza.io

7942