Quantcast

Медия без
политическа реклама

Взривове разтресоха руско летище в Крим

09 Авг. 2022Обновена

4 взрива, последвани от серия от вторични детонации, са били чути в руска военна база в Новофедоровка, разположен на около 20 км от Евпатория, Крим. В Новофедоровка е военното летище "Саки", където е разположен руски учебно-тренировъчен комплекс. Местните жители съобщават за голям брой линейки, движещи се към Новофедоровка от Евпатория. Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов  нареди да бъде отцепен периметър от 5-километра около мястото на взривовете "за да се предотвратят наранявания на местните жители". Министерството на извънредните ситуации влезе в периметъра. 30 души, живеещи до летището, са евакуирани. 
 

Туристи и местни жители масово напускат района.

Засега няма потвърждение, че летището в Новофедоровка е атакувано от украинската армия или е саботаж.

Според руското МО, около 15.20 на територията на летище "Саки" е имало детонация на няколко авиационни боеприпаса. При експлозията няма пострадали. И авиационната техника не е пострадала. Не е имало и пожар в зоната за съхранение на боеприпаси преди взривовете. Водеща версия за разследващите е нарушение в мерките за безопасност при съхранение на боеприпасите. “Няма признаци, доказателства, а още по-малко факти за умишлено въздействие върху боеприпаси с цел взривяването им на летище Новофедоровка,” категоричен е източник на РИА “Новости” от руското МО.

 

Малко по-късно регионално министерство на здравеопазването съобщи, че все пак са ранени 9 души, вкл. две деца. Всички те са ранени от осколки. Има и един загинал. 

Министерството на отбраната на Украйна коментира саркастично инцидента. То заяви, че не може да установи причината за пожара, но отново напомня за правилата за пожарна безопасност и забраната за пушене на неустановени места. Това е препратка към руската версия за потъването на крайслера “Москва”, който бе ударен от украински ракети, но Москва до последно твърдеше, че пожарът на кораба е от неспазване на мерките за безопасност.

Украинците също така смятат, че руснаците могат “случайно” да припишат взрива на украински терорист и са намерят на мястото „нашивка“, „визитка“ или дори „ДНК“.

“Бъдещето на Крим е да бъде перлата на Черно море, а не военна база за терористи. Всичко едва сега започва”, написа в Туитър съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

Украинските социални мрежи веднага коментираха хумористично инцидента.


Ключови думи:

Новофедоровка, летище

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?