Медия без
политическа реклама

Украйна поиска от САЩ ракети с голям обсег

29 Яну. 2023
ATACMS в действие
ATACMS в действие

Украйна води ускорени преговори със САЩ за доставката на ракети с голям обсег, заяви високопоставен сътрудник на президента Володимир Зеленски. "За да отслабим драстично ключовото оръжие на руската армия - артилерията, която те използват сега по фронтовите линии - ние се нуждаем от ракети, които ще разрушат техните складове", заяви президентският съветник Михайло Подоляк за украинска телевизия. Той добави, че само на окупирания от Русия Кримски полуостров има над 100 артилерийски склада.

"Затова, първо, преговорите вече се водят. И второ, преговорите напредват с ускорен ритъм", посочи Подоляк, без да даде повече подробности.

Украинският президент Володимир Зеленски също заяви по време на снощното си видеообръщение, че Украйна иска да предотврати руските атаки срещу жилищни зони и цивилни.

"Украйна се нуждае от ракети с голям обсег ..., за да лиши окупатора от възможността да разполага своите ракетни установки някъде далече от фронтовата линия и да разрушава украински градове", каза той.

Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от американски ракети ATACMS, които имат обсег от 297 километра. Вашингтон засега отказва да достави оръжието, отбелязва агенцията.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ATACMS, ракети, Украйна

Още по темата