Медия без
политическа реклама

Украйна пак удари нефтена рафинерия в Русия

Дронове атакуваха нефтопреработвателното предприятие "Славянск на Кубан" в Краснодарския край

17 Март 2024
Пожар е избухнал вследствие на атаката.

Пожар избухна в петролната рафинерия "Славянск на Кубан" в Краснодарския край на Русия, след като Украйна изпрати няколко дрона по нефтопреработвателното предприятие, съобщи рано тази сутрин регионалната администрация, предаде Ройтерс. Това е шестата руска рафинерия, която е атакувана през последната седмица.

"Дроновете бяха неутрализирани, но избухна пожар в резултат на падане на едно от устройствата", съобщи в „Телеграм“ оперативната централа на региона. ТАСС съобщи, че работник от рафинерията е пострадал в резултат на атаката.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски заяви, че разновидности на украинските бойни дронове дават важен военен тласък за страната му, която е атакувана от Русия, предаде ДПА. "През тези седмици мнозина вече видяха, че руската система за водене на война има слаби места и че ние можем да достигнем тези слаби места с нашите оръжия", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение в събота.

Украйна извърши няколко успешни атаки с украински дронове срещу руските рафинерии, разположени дълбоко във вътрешността на вражеската територия. Три петролни съоръжения в руската Самарска област на Волга - "Новокуйбишевска", "Куйбишевска" и "Сизран", на повече от 1000 километра източно от Украйна, бяха атакувани в петък вечерта. С подобни атаки Украйна иска да наруши руското производство на гориво, така че военните да получават по-малко доставки. Украйна също иска да намали приходите от добива на петрол, който Москва използва за финансиране на войната.

Малко се знае за техническото развитие на украинските дронове, успешното им използване на големи разстояния обаче беше доказано едва през последните седмици. Зеленски благодари на отбранителната индустрия и военните за постигането на този капацитет за далечни разстояния. "Отсега нататък Украйна винаги ще има собствена ударна сила в небето", каза държавният глава в Киев.

Русия също продължава активно да използва дронове в тази война - силни експлозии се чуха в различни квартали на Одеса в полунощ, когато дронове продължиха да летят над украинския черноморски град. 

На този фон говорителят на Военновъздушните сили на Украйна - Юрий Игнат, е освободен и преместен на друга длъжност, съобщи в "Телеграм" командирът на военновъздушните сили Микола Олешчук, цитиран от Укринформ.

Ключови думи:

руски рафинерии, дронове

Още по темата