Quantcast
Украйна използва западното оръжие по неочакван начин | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Украйна използва западното оръжие по неочакван начин

14 002
Украинските сили инсталираха доставените от американците противорадарни  ракети HARM на съветските изтребители МиГ-29. Нещо, което до момента не е правила нито една военно-въздушна сила.

Украйна бележи големи успехи във войната, използвайки полученото от съюзниците оръжие и техника по неочакван начин, коментира "Ню Йорк таймс". По думите на експерти и представители на МО на САЩ, започвайки с потопяването на крайцера "Москва" през април и като се стигне до атаката на руската авиобаза в Крим, украинската войска използва западното оръжие така, както малцина очакваха. 
Като поставят ракетите на камиони, украинските сили бързо ги дислоцират в зоната обстрела. Като слагат ракетни системи на бързоходни катери, увеличават бойните възможности в морето. 
" И за изненада на оръжейните експерти Украйна продължава да унищожава руски цели с помощта на дроновете Bayraktar и евтини самолетчета, модифицирани да хвърлят бомби и други боеприпаси", отбелязва "Ню Йорк таймс". 
Американските военни чиновници продължават да са озадачени защо руските многостепенни ПВО се оказаха слабоефективни срещу  Bayraktar, които лесно се откриват от радарите. 
Позовавайки се на американски чиновници, журналистите казват, че по време на атаката на крайцера "Москва" украинската войска е поставила ракети "Нептун" на няколко камиона и ги разположила в радиуса на действие на кораба, който тогава е бил на 75 мили от Одеса. 
"Те създадоха ефективна противокорабна система и я разположиха в каросерията на камиони, за да бъде мобилна", коментира екскомандващият армията на САЩ в Европа Бен Ходжис. 

Представител на Пентагона коментира, че украинските сили са инсталирали доставените от американците противорадарни ракети HARM на съветските изтребители МиГ-29. Нещо, което до момента не е правила нито една военно-въздушна сила. Американската ракета HARM, предназначена за откриване и унищожаване на радари на руската ПВО, е обичайно несъвместима с МиГ-29 и други изтребители, които са на въоръжение в Украйна. Но украинската войска е успяла да пренастрои датчиците на изтребителите, за да могат пилотите да изстрелват ракетите. 

Още

Германия ще даде на Украйна общо 102 танка

03.02.2023

Обновена

5116
Поне 3-ма души загинаха при руски ракетен удар в Краматорск

02.02.2023

Обновена

875
"Свободна Европа": Организаторът на закуската не е чувал за Гешев

01.02.2023

Обновена

10563