Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна е получила самолети Су-25, но не от България

Военното министерство опроверга информацията, че български изтребители се изпращат на части в Украйна

27 Май 2022
БГНЕС

Украйна е получила 14 бойни самолета Су-25, които са дошли от "един от източните партньори", съобщи полският сайт defence24.pl, като се позовава на беларуския  Телеграм канал NEXTA. В публикацията се посочва още, че осем от тях са били наскоро обновени в беларуските авиационни заводи в Барановичи. 

Данните съвпадат с информация Джак Детч, кореспондент на Foreign Policy, че Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части. За транспортирането бойните самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа. NEXTA от своя страна твърди, че единствената държава на НАТО, която все още разполага със Су-25, е България. Страната ни има точно 14 броя от самолетите, колкото са изпратени на Украйна. От тези самолети осем са били модернизирани през 2020-2021 в Беларус. От пресцентъра на Министерство на отбраната обаче категорично отрекоха пред "Сега" спекулациите, че изпратените самолети са български.

За втори път от началото на войната в Украйна се появява информация, че България помага на нападнатата държава със самолети. Първоначално такова съобщение се разпространи през март във фейсбук страницата на ВМС Украйна, но бързо беше опровергано от българското правителство. "Никакви ангажименти не са поемани за българските изтребители. В момента имаме малко летящи самолети и няма как да предоставяме на друга страна", коментира Кирил Петков.

Беларуското авиоремонтно предприятие "558-ми авиационен завод" в Барановичи трябва да достави първите два модернизирани български щурмови самолети Су-25 на 23 септември, съобщава "Капитал" като се позовава на специализираното авиационно издание Aero.

 

Още по темата