Медия без
политическа реклама

Украински дрон отново атакува летището в Енгелс

Трима руски войници са загинали при нападението, съобщиха от Москва

26 Дек. 2022Обновена
архив

Трима руски военни са били убити в ранните часове на понеделник след атака от украински дрон на военното летище в Енгелс, Саратовска област. Новината беше съобщена от множество информационни агенции и беше потвърдена от руското министерство на отбраната.

Според телеграм канала Baza площта на пожара след ударите е 120 кв. метра. Освен тримата загинали има още четирима хоспитализирани. Експлозиите са станали на летището "Енгелс 2", като на място вече са пристигнали екипи на пожарната и Спешна помощ.

Губернаторът на Саратовска област Роман Бусаргин написа в своя телеграм канал, че "не е имало извънредни ситуации в жилищните райони на града". В същото време "информацията за инцидента във военния обект се проверява от правоохранителните органи", съобщи Бусаргин.

Той написа почти абсолютно същото точно преди три седмици - на 5 декември, когато военното летище със стратегически самолети, атакуващи гражданската инфраструктура на Украйна, беше атакувано за първи път от украински дрон. В резултат на удара тогава загинаха трима военнослужещи и бяха повредени два самолета.

Военни летища в Саратовска и Рязанска област са били атакувани днес сутринта от дронове. Възможно е да са повредени ядрени ракетоносци, съобщи Moscow Times. В социалните мрежи се появиха видеозаписи на взривове.   https://t.

Според източници на "Москау Таймс" въпросът за онзи саботаж е бил обсъден на срещи между руския президент Владимир Путин и силите за сигурност. Тогава те се "заклеха", че това няма да се повтори, но тъй като никой не можеше да даде 100% гаранция, Путин в последния момент отмени голяма пресконференция за резултатите от годината.

В изявлението на руското министерство на отбраната от тази нощ се казва още, че украинският дрон е бил свален на малка височина в 01:35 московско време. Според държавната агенция ТАСС тримата руски войници са били смъртоносно ранени заради падащи отломки. Авиационната техника на летището не е пострадала, уточняват пък от министерството.

"Всички истории за евакуацията на града са откровени лъжи, създадени далеч отвъд границите на страната", натърти губернаторът на региона Роман Бусаргин.

Проруският телеграм канал МИГ, цитирайки местен жител, пише, че звукът от експлозията не е бил толкова силен, колкото последния път:

"Когато пристигна за първи път (на 5 декември), звукът от експлозията беше най-силен. Помислих, че нечия газ е избухнала. Избягах на улицата. Всички аларми на колите изгаснаха в района, въпреки че живея на два километра от летището. Днес някъде към 2:30 ч. чух свирене, а след това и силно "пукане" - нито една сигнализация по колите не работеше. Сирената беше отчетлива."

Пожарът изглежда е възникнал в източната част на рампата (зона за паркиране на самолети) на авиобазата, пише блогът OSINTtechnical. Вероятно, както и миналия път, е използван съветският дрон Ту-141: това е единственото оръжие от такъв обсег, с което разполага Украйна, пише още блогът.

Още по темата