Quantcast
Дронове атакуват руски военни летища | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Войната

Дронове атакуват руски военни летища

Има загинали и ранени в авиобазите в Саратовска и Рязанска област
Обновена
20 115
Военното летище близо до Саратов

Военни летища в Саратовска и Рязанска област са били атакувани днес сутринта от дронове. Възможно е да са повредени ядрени ракетоносци, съобщи Moscow Times. В социалните мрежи се появиха видеозаписи на взривове. 

Телеграм каналът Baza съобщава, че неизвестен дрон е атакувал авиобазата "Енгелс 1" в Саратовска област. Пострадали са двама души. Дронът е паднал на пистата за излитане и кацане. Повредени са два самолета. 

Според канала  Astra пострадалите са военни, а дронът е повредил бомбардировачи-ракетоносци Ту-95. 

Взрив е имало и на летището до Рязан. Там се е подпалил бензиновоз, загинали са трима души, шестима са ранени, предаде РИА Новости. 

Часове по-късно руското Министерство на отбраната потвърди официално за украинската атака и призна за три жертви на военните летища "Енгелс" и "Дягилево". Ударът е нанесен със съветски БПЛА Ту-141 "Стриж", който може да прелети 650 км.

Украйна обяви, че притежава дрон, който може да нанася удари навътре в Русия, на разстояние 1000 км от границата. Като цел на този тип оръжие бяха посочени летищата в Саратов, Рязан и др., на които има военни самолети. Саратов и Рязан се намират на около 700 км по въздух от границата с Украйна. През ноември спътниковият сервиз Maxar, който работи с Пентагона, разпространи снимки от "Енгелс 1"и "Енгелс 2", а "Шпигел" съобщи, че според усилената активност на летищата може да се съди, че Русия се готви за нов ракетен удар.  

Няколко часа след взрива на стратегическото летище в Саратовска област от там са излетели 14 самолета Ту-95, това съобщи ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким. Целта вероятно е да се укрият от нови нападения, но не е изключено това да е демонстрация, че Русия все пак разполага със стратегически бомбардировачи.

На руското военно летище "Енгелс-2" край Саратов е отчетена повишена активност, което е знак за подготовка за нов масиран авиоудар срещу Украйна, съобщи германското издание Der Spiegel. Изданието се позовава на данни от спътникови снимки, направени от  Maxar Technologies и Planet Labs на 28 ноември.

 

Още

Русия се уплаши от пораженията на летището в Енгелс

27.12.2022

Обновена

20895
Украйна пусна указание как руските войници да се предадат на дрон

13.12.2022

Обновена

8568
Ударите по руски летища продължават - този път в Курск

06.12.2022

Обновена

8325