Quantcast

Медия без
политическа реклама

Der Spiegel: Русия се готви за нов масиран авиоудар срещу Украйна

01 Дек. 2022Обновена
Википедия

На руското военно летище "Енгелс-2" край Саратов е отчетена повишена активност, което е знак за подготовка за нов масиран авиоудар срещу Украйна, съобщи германското издание Der Spiegel. Изданието се позовава на данни от спътникови снимки, направени от  Maxar Technologies и Planet Labs на 28 ноември. "Енгелс-2" е стратегическа руска военна база на 14 км от Саратов. 

На снимките се виждат двайсет бомбардировачи Ту-95 и Ту-160. Военният анализатор Арда Мевлютоглу казва, че на кадрите се виждат и цистерни с гориво, сандъци с боеприпаси, транспортни средства и ремонтни материали. 

"Интересно е и че са паркирани големи товарни самолети, което говори за скорошна голяма доставка в базата, вероятно на крилати ракети", казва Мевлютоглу и допълва, че тези данни свидетелстват, че Русия се готви за нова масирана атака срещу Украйна. 

За последно украинската територия бе подложена на масиран обстрел на 23 ноември. Една ракета уцели жилищна сграда в Киевска област, където загинаха четирима, а 34 пострадаха, между които 5 деца. 

Трима жители на Киев загинаха също в резултат на обстрелите, 11 бяха ранени, съобщи тогава кметът Виталий Кличко. На другата сутрин 2/3 от Киев бяха без ток и вода и общо 10 милиона в цяла Украйна без ток. На практика всичките ВЕЦ и ТЕЦ са повредени. Руското МО отрече техни ракети да са ударили Киев и региона, твърдейки че разрушенията в града били следствие на паднали чужди ракети и на украинската ПВО, разположена в жилищните квартали. 

Украинският президент Володимир Зеленски призова вчера Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия за прекратяване на руските въздушни удари срещу жизненоважна инфраструктура в страната му, оставили за пореден ден украинските градове без електричество и

 

Ключови думи:

Енгелс-2, летище, авиоудар

Още по темата