Медия без
политическа реклама

Зеленски: Западни страни вече заобиколят санкциите срещу Русия

Украинският президент е готов за преговори, но само ако са лице в лице с Путин

07 Юни 2022Обновена
Украинският президент Володимир Зеленски
EPA/BGNES
Украинският президент Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред редактора на вестник ''Файненшъл таймс'' Рула Халаф, че изтласкването на руските сили обратно на позициите, заемани от тях преди инвазията на 24 февруари, би представлявало ''временна победа'' за Украйна, но крайна цел остава пълният суверенитет над територията на страната. 

Зеленски заяви, че ''победата трябва да бъде постигната на бойното поле'', но и че е готов на мирни преговори въпреки зверствата, извършени от руските войски. Всяка война трябва да приключи на масата за преговори, каза той. Мирните преговори обаче трябва да се водят лице в лице с президента Владимир Путин.

Зеленски каза, че докато някои западни санкции вече са нанесли сериозен удар върху руската икономика, те ''не са повлияли реално на руската позиция''. Москва постоянно намира начини да заобиколи санкциите, добави той. Освен това някои западни правителства вече са уморени от икономическите последици от санкциите срещу Русия и търсят начини да смекчат въздействието им, за да защитят собствените си търговски интереси.

По време на разговора Зеленски се насочи към опитите на някои западни съюзници да проучат условията за прекратяване на огъня без да включват Киев. ''Как можем да постигнем прекратяване на огъня на територията на Украйна, но без да се вслушваме в позицията на тази страна? Това е много изненадващо'', каза президентът.

Според него съюзниците могат да направят повече, за да вкарат Русия на масата за преговори, като доставят на Украйна оръжия и като засилят икономическите санкции срещу Москва, включително пълно ембарго за петрол и газ. 

Зеленски засегна и предупрежденията на френския президент Еманюел Макрон към Запада да не унижават Русия. ''Макрон знае много добре за неуспеха на Русия да изпълни предишни мирни споразумения в рамките на така наречения Мински процес, който не успя да сложи край на боевете в Донбас от 2014 г. Наистина не разбирам...унизена Русия. Осем години ни убиват. За какво говорим тук?", попита президентът.

Зеленски каза, че се радва, че британският премиер Борис Джонсън е оцелял след вота на недоверие вчера. Украинските власти смятат Обединеното кралство за един от най-важните си поддръжници след решенето на Джонсън още в началото на войната да предостави оръжия на Киев и да подкрепи военните цели на страната.

Междувременно днес именно премиерът на Обединеното кралство заяви, че световните лидери не трябва да притискат Зеленски да се съгласява на „лош мир“ с Путин, съобщава Reuters, позовавайки се свои източни в британския кабинет.

По думите на Борис Джонсън подобни „лоши мирни договори не траят дълго". Според него светът „ трябва да избягва всякакъв резултат, който създава впечатление, че необоснованата агресия на Путин е донесла плодове“. Той е казал още, че Великобритания ще остане винаги на първа линия в поддръжката за Украйна.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата