Quantcast

Медия без
политическа реклама

Словакия и Полша решиха да дадат на Украйна общо 25 МиГ-29

След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които се отнесоха лошо с Украйна, предупреди Дмитро Кулеба

17 Март 2023

Правителството на Словакия одобри изпращането на 13 МиГ-29 в Украйна. Това обяви министър-председателят на страната Едуард Хегер в Туитър.

Полският президент Андей Дума заяви, че в следващите няколко дни Полша ще достави на Украйна четири изтребителя МиГ-29, по-късно ще бъдат дадени още 8 самолета.
На Украйна ще бъдат предадени не обикновени МиГ-29, а модифицирани по стандартите на НАТО, съобщи пресслужбата на полските въоръжени сили. Тези самолети се отличават с подобрена система за позициониране;
бордови компютър за предоперативно и следоперативно планиране, модернизирана пилотска кабина. 

По повод решението на Полша говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби коментира, че американската позиция да не изпраща на Киев бойни самолети остава непроменена. 

България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20, но оттам са отговорили, че МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.

Междувременно Латвия обяви още 70 млн. евро помощ за Украйна, а Белгия – 240 военни камиона. 

Украинският външен министър Дмитро Кулеба продължи със серията си от срещи у нас, на които представя нуждите на страната си във войната с Русия. Той обаче бе достатъчно дипломатичен, за да не реагира остро на демонстрираното нежелание за военна помощ от страна на България.

След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които "се отнесоха лошо с Украйна", предупреди украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба в интервю за Би Би Си, цитирано от БТА.

"Украйна няма да забрави кой ни подкрепяше. Изборът, който всяка държава направи след пълномащабното нахлуване на Русия, ще бъде взет под внимание при изграждането на (нейните) бъдещи отношения с Украйна", изтъкна Кулеба.

Украинският външен министър предупреди, че забавянето на западните оръжейни доставки за Киев коства живота на хора. "Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще умре на фронта", каза той.

Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много държави в Африка, Азия и Южна Америка останаха встрани от конфликта. Някои от тях симпатизират на Русия в исторически план, други са загрижени за икономическата цена на войната, а трети смятат, че Западът удължава ненужно военните действия, обобщава Би Би Си.

Украинският външен министър призна, че отбраната на Бахмут е голямо предизвикателство от емоционална гледна точка заради понасяните загуби. "Но ако Бахмут падне, тогава други градове ще са следващите. Така че, за да спасим хора там… трябва да се бием в Бахмут толкова дълго, колкото можем физически", каза той.

Кулеба заяви, че не вижда признаци Русия да иска да преговаря за прекратяване на бойните действия. "Всяка война завършва на масата за преговори... (И) моята цел като външен министър е направя така, че Украйна (да седне на) масата след решаващ успех на бойното поле", отбеляза той.

На фона на предположенията на някои анализатори, че подкрепата на САЩ за Украйна може да намалее след президентските избори догодина, Кулеба изрази увереност, че това няма да стане, дори ако в Белия дом влезе републиканец. "Най-големият лукс, на който Украйна се радва в Съединените щати, е двупартийната подкрепа - както в демократическия, така и в републиканския лагер", добави той.

Ключови думи:

Словакия, МиГ-29, Полша

Още по темата