Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ ускоряват прехвърлянето на модерни ядрени бойни глави в Европа

27 Окт. 2022
Уикипедия
Ядрена бойна глава от семейството B-61

САЩ ускориха разполагането в Европа на модернизирани ядрени бойни глави B61-12, които ще заменят по-старите модели в европейските арсенали, съобщава влиятелното американско издание Politico, позовавайки се на два източника и дипломатическа грама, предаде руската редакция на БиБиСи. В грамата се казва, че САЩ са съобщили решението си на съюзниците от НАТО по време на среща при закрити врата в Брюксел.

САЩ са модернизирали разположените в Германия ядрени бойни глави от типа B61, съобщава списание Der Spiegel, цитирано от БГНЕС. Секретната операция е била извършена през есента на 2019 г.

Модернизацията на програмата B61 се публикува открито в документи за бюджета на САЩ от години и се обсъжда в публични изявления, Пентагонът заяви, че е необходимо да се гарантира, че американският ядрен арсенал е актуален. Първоначално новите ядрени глави бяха планирани да бъдат разположени в Европа през пролетта на 2023 г., но сега ще бъдат транспортирани през декември.

САЩ са разположили в Европа около 150 ядрени бомби, предаде БНР, като се позовава на публикации в белгийски медии. Оръжието се съхранява в 6 бази в пет държави - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Модернизирането на тактическия ядрен арсенал вероятно е рутинно събитие, но ускоряването на този процес е знак за силна ескалация на напрежението в Европа, където се води война, отбелязва БиБиСи. Руските изявления за готовност за използване на ядрено оръжие предизвикаха бурната реакция на Запада. Сега подновяването на ядрения арсенал на САЩ в Европа вероятно ще предизвика още по-остра реакция в Кремъл. B61-12 е най-новата модификация на тактическата атомна бомба, създадена през 60-те години на 20 век.

САЩ искат обяснение от Турция за заплахата да спре достъпа им до две стратегически военни бази, използвани от тях, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър, цитиран от БНР.  „Ще затворим базата Инджирлик, ако е необходимо.

Последната модификация се отнася до системите за насочване - бомбата има нова опашна част. Тя превърна свободно падащата бомба в контролирана (регулируема). Това дава възможност да се пусне на много по-голямо разстояние от целта. Всички бомби от семейството B61 са оборудвани с бойни глави с променлив капацитет. Тоест всяка модификация на тази бомба има няколко фиксирани нива на мощност, които могат да бъдат зададени преди излитане. Така, например, B61-10 може да бъде 0,3, 5, 10 и 80 килотона. B61-12 използва бойната глава на четвъртата, най-нискомощната модификация. Горният й праг е 50 килотона.

 

 

Още по темата