Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ са дали зелена светлина на Украйна да нанася удари в Русия

Западът ще плати много по-висока цена, ако Путин победи, казва генералният секретар на НАТО

10 Дек. 2022
Летището в Курск бе атакувано на 6 декември

Британският вестник "Таймс" се позова на собствени източници в Пентагона, че САЩ са позволили на Украйна да нанася удари в Русия.  След масираните удари на руските войски по жизнено важната украинска инфраструктура САЩ вече по-малко се безпокоят, че атаките на Киев по далечни цели ще ескалират ощ повече конфликта. "Затова на Украйно е позволено да преценява сама как да използва предоставеното й оръжие", пише "Таймс". 

"Ние не казваме на Киев: Не удряйте по Русия или анексирания Крим! Ние не можем да им казваме какво да правят. Те сами решават как да използват оръжието си. Настояваме само при използването на оръжието, доставено от нас, да се спазват международните закони за войната и Женевската конвенция", цитира изданието източник в Пентагона. Вашингтон е помолил да не се атакуват руски семейства и да не ликвидират конкретни лица.
На 5 декември руското МО съобщи, че военните летища в Саратовска и Рязанска област са били атакувани с дронове, в резултат загинаха трима души. Според руските военни зад нападението стои Украйна. 
До момента Украйна не е потвърдила участието си. Съветникът на Зеленски Михайло Подоляк написа, "ако често се пускат разни неща във въздушното пространство на други страни, рано или късно неизвестните летателни обекти се връщат към мястото на излитане". 

Военни летища в Саратовска и Рязанска област са били атакувани днес сутринта от дронове. Възможно е да са повредени ядрени ракетоносци, съобщи Moscow Times. В социалните мрежи се появиха видеозаписи на взривове.   https://t.
Атаките по летища в Русия продължават и днес. Удар с дрон на летище в района на Курск е подпалил резервоар за гориво, съобщи Роман Старовойт, губернатор на Курска област, в "Телеграм". Няма жертви. Пожарът е локализиран.

 

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, заяви, че войната в Украйна може да прерасне във война на  Русия с НАТО. Но той се надява такова развитие да бъде избегнато. Столтенберг даде интервю за тв канала NRK.

Според него до мир може да се стигне единствено благодарение на "силна Украйна". С което обясни оръжейната помощ на страните от НАТО за Киев. 

"Ню Йорк таймс" го цитира, че той разбирал онези, които са уморени вече от конфликта и са недоволни от повишението на цените на храната и енергоносителите. "Но на Запада ще се наложи да плати много по-висока цена, ако Русия победи", казва генералният секретар. 

 

Още по темата