Медия без
политическа реклама

Руски танкер падна жертва на морски дронове край Кримския мост

05 Авг. 2023Обновена
Телеграм
Този път жертва на дроновете стана руски танкер

Руски танкер е поредната жертва на ударите с морски дронове камикадзе в Черно море. Sig, който е под американски санкции от 2019 г. е получил сериозни повреди и трябва да бъде изтеглен на буксир до брега. Според съобщенията няма жертви, но част от екипажа от 11 души е получил прорезни рани от счупените стъкла. До танкера вече е  руският спасителен кораб "Меркурий", а на помощ се отправят още кораби.

По същото време дронове атакуваха и Кримския мост по въздух, но засега няма данни за щети и жертви.

Ударът срещу танкера е станал около 23:14 часа, като силната експлозия се е чула в няколко района на най-близкото крайбрежие на Кримския полуостров.

Според някои съобщения танкерът SIG се е връщал от Сирия, където е доставил петролни продукти. Той е под санкции на САЩ от 2019 г. за доставка на товари в Сирия. Това е един от най-големите руски танкери - построен е през 2014 г. и е с вместимост почти 5000 тона.

По традиция първоначално официалните руски власти отричаха удара. Представителят на окупационните „власти“ на Запорожка област Владимир Рогов съобщи за „мощен взрив“, след който е започнал пожар, в района на Кримския мост край село Яковенково. „Движението по Кримския мост беше блокирано и осветлението беше изключено поради мерки за сигурност поради атаката на украински дронове. Самият мост не е пострадал“, каза Рогов.
 
Съветникът на губернатора на анексирания Крим Олег Крючков потвърди, че Кримският мост е затворен „поради заплаха от нападение“. „Колеги, ако не друго, подводницата не е наша и мостът не е кримски“, добави той.

Z-кореспондентът Юрий Котенок първи написа в своя телеграм канал, че на 30 морски мили от Керченския пролив руският търговски танкер  Sig, който е бил на котва, е бил ударен от украински морски дрон. „Корабът остана на повърхността. Екипажът е жив, машинното отделение е наводнено“, се казва в съобщението.

Телеграм каналът „Внимание, новини“ публикува аудио запис, за който се твърди, че е на преговорите на екипажа на танкера Sig с администрацията на брега. В него мъжки глас казва, че „машинното [отделение] е наводнено, ние самите не можем да се движим без влекач“. „Ръководството не знае какво ще решите там. Трябва да отидем в някакъв завод. Всички товарни цистерни са празни. Корабът е на вода“, се казва в аудиото. 
 

Информацията бе потвърдена и от пристанищните власти. “Руският танкер Sig е получил пробойна в района на машинното отделение откъм десния борд след атаката на морски дрон край Керченския пролив. Няма заплаха от потъване на плавателния съд. Екипажът е на борда. Никой не е пострадал”, съобщиха за РИА “Новости” в Центъра за координация на морските спасителни операции. Там не се споменава чий е дронът.

Според украинския Телеграм канал Insider е използван морски дрон, носещ 450 кг тротил. Операцията е съвместна на Службата за сигурност и Военно-морските сили на Украйна.

Това беше косвено потвърдено от шефа на Службата за сигурност на Украйна Василий Малюк. "Всеки взрив на кораб на Руската федерация или Кримския мост е абсолютно логична е ефективна стъпка по отношение на врага. Още повече, че такива специални операции се провеждат в териториалните води на Украйна и са на напълно законни. Ако Русия иска това да се прекрати, има един начин - да напусне територията на Украйна. Колкото по-бързо, толкова - по-добре за тях", каза той.

“Интересно съвпадение: танкерът Sig беше ескортиран от патрулните кораби "Василий Биков" и "Сергей Котов" преди няколко дни по време на атаката с дрон североизточно от Босфора. Корабът е отплавал от бреговете на Сирийската арабска република, където е доставял петролни продукти за нуждите на руската групировка. Очевидно попадението точно на този танкер не може да се нарече инцидент. Подобна атака има за цел не само да принуди Русия да се върне към срамната сделка със зърното, но и частично да застраши логистичните възможности на руските въоръжени сили в Близкия изток”, коментира влиятелният руски военен канал “Рибар”.

Това е втора атака с морски дронове в района за по-малко от 24 часа. Вчера сутринта бе атакуван районът близо до Новоросийск, като бе поразен големият десантен кораб "Оленегорский Горняк". Той трябваше да бъде изтеглен на буксир в залива.

Атаките се активизираха, след като Русия се оттегли от зърнената сделка и започна да нанася удари с дронове камикадзе по украинските пристанища.

На 19 юли руското министерство на отбраната обяви, че от 20 юли всички кораби, акостиращи в украинските пристанища, ще се считат за превозващи оръжия и военно оборудване, и следователно ще са военни цели.

На 20 юли украинското министерство на отбраната каза, че ще има същия подход към руските кораби, които се насочват към руските пристанища.

На 1 август един от корабите, пътуващ за украинското пристанище, навлезе безпрепятствено в украинските води. На 4 август Украйна атакува кораб, отиващ към руско пристанище.

Украинският президент Володимир Зеленски косвено потвърди участието на Украйна в ударите, като в снощното си обръщение благодари на Службата за сигурност за „връщането на войната обратно на територията на държавата-агресор“„Днес имаше и доклад на ръководителя на СБУ Василий Малюк. Няма да разкривам съдържанието. Мога само да кажа, че всички ние сме благодарни на Службата за сигурност на Украйна, че върнаха войната в държавата-агресор. Каквото посееш, това ще пожънеш“, каза Зеленски.

 

Предупреждение

Украйна обяви военна заплаха за корабоплаването в руските пристанища в Черно море. Предупреждението, издадено на 4 август, се отнася за шест руски пристанища: Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе, Сочи, Таман. 

Коментари

“Това е отговорът на Украйна на изнудването на Русия за сделката със зърно. Тази акция има повече политическо, отколкото военно значение”, коментира при вчерашния удар в района на Новоросийск полковникът от запаса от Въоръжените сили на Украйна Олег Жданов. „Украйна показа, че може да удари всеки кораб във всяка част на Черно море. Новоросийск е не само военна база, но и най-голямото търговско пристанище, през него се изнася петрол и зърно. Русия се оттегли от сделката за зърно и заплашва корабите, които отиват в Украйна. Това е отговор на изнудването – Киев показа, че може да прекъсне този търговски път за Русия. И тогава Москва ще трябва да помисли за „безопасен коридор“ за свои и чужди кораби”, смята той.

“Черноморският флот вече няма безопасни бази. Да, “Оленегорский Горняк” е стар и тромав десантен кораб. Но украинските морски дронове се подобряват много бързо. Техният обхват, маневреност, скорост нарастват. Това са лесни за производство и евтини оръжия - сега украинската индустрия произвежда десетки от тях на месец, но скоро може да са стотици ”, коментира военният експерт Ян Матвеев. Той предполагат, че в близко бъдеще украинските дронове ще могат масово да атакуват корабите, които обстрелват украинска територия от Черно море с ракети „Калибър“. 

 

 

Ключови думи:

атака с дронове

Още по темата