Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия се уплаши от пораженията на летището в Енгелс

Няколко бомбардировача вече са предислоцирани надалеч в Амурския край

27 Дек. 2022Обновена
Maxar
Сателитна снимка на военното летище в Енгелс

5 стратегически ракетоносци ТУ-95мс са повредени, а 17 души са загинали, 26 са ранени, от които трима са в тежко състояние при вчерашната атака на украински дрон на летището в град Енгелс, Саратовска област, което е на 700 км навътре в руска територия. Това собщава известният украински журналист Владимир Золкин. Според Золкин е разрушена и диспечерската кула, предаде телеграм каналът "База". Русия все още не е направила официално съобщение. Вчера руското МО предаде за свален украински дрон в 1.35 ч. в района на летището, а от осколките са загинали трима души. 

Летището е стратегическо военно, от там излитат самолетите, които бомбардират Украйна. 

Русия е преместила стратегическите бомбардировачи от летището в Енгелс след атаката вчера рано сутринта, съобщи говорителят на командването на украинското ВВС Юрий Игнат. 

"След вчерашните събития виждаме, че част от самолетите ги няма. Да, там все още остава определено количество самолети, но повечето са предислоцирани на различни летища, които могат да ги приемат и обслужват", казва Игнат. Телеграм каналът "Реальная война" съобщи преди това, че между 4 и 6 стратегически бомбардировача Ту-95 са преместени на летище "Украинка" в Амурска област. Това е на 6000 км от Енгелс. За да стане ясно колко са се уплашили руснаците, новата локация на бомбардировачите е само на 500 км от о.Сахалин или на 1000 км от Северна Корея. Това вероятно се дължи на факта, че Русия не разполага с по-близки авиобази, тъй като военната инфраструктура е все още съветска. 

Съветникът в офиса на президента Зеленски Арестович твърди, че руските военни са се канели да нанесат масиран ракетен удар по енергийната система на Украйна на 26 декември. 

При предишния удар по летището в Енгелс на 5 декември руснаците заявиха, че украинците са използвали съветския дрон Ту-141 "Стриж". 

 

Трима руски военни са били убити в ранните часове на понеделник след атака от украински дрон на военното летище в Енгелс, Саратовска област. Новината беше съобщена от множество информационни агенции и беше потвърдена от руското министерство на отбраната.

 

Още по темата