Медия без
политическа реклама

Русия пак атакува украински градове

Москва се разобличи, че вместо мир търси капитулация на Киев

23 Яну. 2024
Стопкадър от екрана
Сергей Лавров допринесе за саморазобличаването на Русия в ООН

Петима души са загинали, а над 40 са ранени при ракетно нападение срещу украински градове, съобщи ръководителят на вътрешното министерство на страната Игор Клименко. 

В Киев има пожари в Святошински, Соломенски и Печерски район. Повредени са автомобили, жилищни къщи и нежилищни сгради. Съобщава се за една загинала жена - въпреки че първият заместник-началник на Киевската градска държавна администрация не потвърждава тази информация. Девет души са ранени. 

В Бучански район на Киевска област - трима ранени. Повредени са две многоетажни сгради, частна къща, стопански постройки и автомобили. 
 

В Харков са загинали две жени на възраст 56 и 40 години. Ранени са 35 души, включително две деца. Повредени са две многоетажни къщи. В едната къща входът е напълно разрушен. Възможно е хората да са останали под развалините. В една от засегнатите части на Киевския район на града няма ток и вода. Съобщава се, че руските войски са нанесли нов удар, докато полицията и спасителите са работили на мястото на обстрела.

В предградията на Харков има четири попадения, като един от снарядите е поразил газопровод. Сред ранените има деца и една жена. В Балаклея е улучен здравен лагер. 

В Павлоград, Днепропетровска област, един човек е загиналпри обстрел, друг е ранен.

 

 

РУСИЯ ЩЕ ВОЮВА ДО КАПИТУЛАЦИЯ НА УКРАЙНА

Руският външен министър Сергей Лавров разкри, че вместо към мир Русия се стреми към капитулация на Украйна. Снощи той влезе в конфликт с представителите на САЩ и поддръжниците на Украйна по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Москва изключи какъвто и да било мирен план, подкрепян Запада, и заяви, че преди да има преговори, трябва да бъде свален "киевският режим", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Лавров, заяви, че украинските сили напълно са се провалили на бойното поле и "са неспособни" да победят или отслабят Русия. Той увери, че Москва винаги е готова да преговаря за мир, но според него мирните планове, представени от Украйна и "нейните западни господари", се използват "само като прикритие за продължаване на войната и за продължаване на получаването на пари от западните данъкоплатци".

"Бих искал да ви напомня, че ние никога не сме отказвали да преговаряме и винаги сме заявявали нашето желание за това. Но имаме предвид не преговори, които имат за цел да запазят властта на лидерите на киевския режим и да подхранят техните фантазии, а преговори, които да се преборят с наследството на десетилетия на ограбване на страната и насилие над хората", заяви Лавров. "Всички тези формули са път за никъде и колкото по-скоро Вашингтон, Лондон, Париж и Брюксел осъзнаят това, толкова по-добре за Украйна и Запада", каза още той и предупреди, че техният "кръстоносен поход срещу Русия вече е създал нови, ясни, репутационни и екзистенциални рискове".

Заместник-представителят на САЩ в ООН Робърт Ууд отхвърли твърденията на Лавров като "просто откровена дезинформация" и контрира, че именно нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. е поставило началото на войната, а президентът Владимир Путин, " я удължава с едноличен стремеж към заличаване на Украйна и подчиняване на нейния народ".

"Империалистическите замисли на Русия са очевидни" и "единственото решение за Русия не е нищо друго, освен капитулация - пълна капитулация от страна на Украйна, а това просто не е приемливо за международната общност", добави Ууд, подчертавайки, че войната може да приключи още утре, ако Москва изтегли стотиците хиляди свои войници от международно признатата територия на Украйна.

От друга страна Украйна и десетки други държави, в това число Германия, обвиниха Русия , че цели да отклони вниманието от войната, като настоява за свикването на заседание след заседание по въпроса за оръжейните доставки от Запада за Киев.

Ключови думи:

ООН, Лавров

Още по темата