Медия без
политическа реклама

Русия е атакувала търговски кораб в Черно море

Украинската ПВО е свалила ракетите

12 Септ. 2023
Не е ясно дали корабът Primus, който напусна Украйна на 26 август, е обстрелваният

На 24 август Русия е атакувала търговски кораб в Черно море, съобщи британският премиер Риши Сунак в британския парламент, повозававайки се на разсекретена разузнавателна информация.

Министерството на външните работи на Великобритания уточни, че целта е бил кораб, плаващ под либерийски флаг. По него са били изстреляни две ракети “Калибър” от ракетоносец в Черно море.

Според британските власти ракетите са били свалени от украинската ПВО.

”Путин се опитва да спечели война, която не може да спечели, и тези атаки показват колко отчаян е той. Нанасяйки удари по товарни кораби и по украинската инфраструктура, Русия нанася щети на целия свят”, каза външният министър  Джеймс Клевърли.

На 26 август корабът "Примус", плаващ под либерийски флаг, тръгна от Одеса за българското пристанище Варна. Не е ясно дали той е бил атакуваният кораб.

На 18 юли Русия обяви, че излиза от сделката и отказа да гарантира безопасността на корабоплаването в Черно море. Тогава руското министерство на отбраната обяви, че всички кораби, които се насочват към украинските пристанища, ще се считат за военни цели, а страните, под чиито флаг ще се движат, ще се считат за въвлечени във войната на страната на Украйна.

На следващия ден Украйна обяви същото за корабите, пътуващи към руски пристанища.

От тогава Русия нанася удари по украинската пристанищна инфраструктура, която се използва за износ на зърно. На 13 август тя за първи път обстрелва търговския кораб "Сукра Окан", принуждавайки го да спре за проверка. След това спусна десант с вертолет Ка-29 на него. След огледа корабът, който е с турски собственик и екипаж, но плаваше под флага на Палау, продължи към украинското пристанище Измаил. Това обаче предизвика острата реакция на Турция. „След руската намеса нашите партньори в Руската федерация бяха надлежно предупредени да избягват подобни действия, които водят до ескалация на напрежението в Черно море“, се казва в изявление от кабинета на турския президент Ердоган.

След като Русия излезе от зърнената сделка четири кораба с украинска селскостопанска продукция напуснаха украински пристанища и успешно стигнаха до Босфора.

Още по темата