Медия без
политическа реклама

Путин се закани на Германия и Франция за оръжието за Украйна

Той е говорил 80 минути по телефона с Макрон и Шолц по тяхно искане, включително и за износа на зърно, и за пленниците от "Азовстал"

28 Май 2022Обновена
Архив ЕПА/БГНЕС

Владимир Путин предупреди в събота лидерите на Германия и Франция да не увеличават доставките на оръжие за Украйна, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.
Путин каза на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, че продължаващите доставки на оръжие за Украйна са "опасни", предупреждавайки "за рисковете от по-нататъшна дестабилизация на ситуацията и влошаване на хуманитарната криза", заяви Кремъл. Телефонният разговор на тримата се е провел по инициатива на Берлин и Париж.
Тримата лидери обсъдиха преговорния процес, който е в замразено състояние, добави ТАСС. Путин заяви, че напрежението на продоволствения пазар ще намалее, ако се премахнат санкциите. Той добави, че Москва е готова да търси начини за безпрепятствен износ на зърно. Путин информира също как постепенно се налага мирният живот в Донбас.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц настояха днес пред руския си колега да освободи 2500 украински бойци, които се бяха окопали в стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол и впоследствие бяха взети в плен от руснаците, пък е френският прочит на разговора. „Президентът на Френската република и германският канцлер настояха за освобождаването на близо 2500-те защитници на „Азовстал“, взети за военнопленници от руските сили“, посочи канцеларията на френския държавен глава след телефонния разговор между тримата лидери.

По-късно се появи и немският разказ за телефонния разговор. Германският канцлер Олаф Шолц проведе телефонен разговор в събота с руския президент Владимир Путин и френския президент Еманюел Макрон. Той продължи 80 минути и бе посветен на усилията за разрешаване на ситуацията в Украйна, каза пред репортери правителственият говорител Щефен Хебещрайт.

„Канцлерът и френският президент едновременно настояваха за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски. Те призоваха руския президент да проведе сериозни преки преговори с украинския президент и да търси дипломатическо решение на конфликта“, каза Хебещрайт. Той потвърди, че разговорът е проведен по инициатива на лидерите на Германия и Франция. Говорителят съобщи още, че Шолц и Макрон „оцениха положително обещанието на руския президент да третира заловените бойци в съответствие с нормите на международното хуманитарно право, по-специално на Женевската конвенция, както и да осигури безпрепятствен достъп към Международния комитет на Червения кръст“. 

Той каза, че канцлерът и президентите са обсъдили и глобалната ситуация с хранителните доставки, която Берлин смята, че е станала особено напрегната заради специалната операция на Русия в Украйна. Макрон и Шолц призоваха Русия да видгне блокадата на пристанището в Одеса, за да се изнася зърно, съобщи на свой ред Елийския дворец.

„Президентът Путин обяви намерението си да разреши износа на зърно от Украйна, особено по море“, каза Хебещрайт. „Президентът Путин обеща, че ще отвори минния пояс, за да може зърното да се изнася с кораби, и Русия няма да използва свободния достъп за военни операции“, посочи говорителят, цитиран от ТАСС. Според него канцлерът и президентите на Русия и Франция "бяха единодушни в мнението си, че ООН трябва да играе централна роля в изпълнението на съответното споразумение".

Ходорковски призова Запада да достави тежки оръжия на Украйна

Живеещият в изгнание бивш руски петролен магнат Михаил Ходорковски призова Запада да достави тежки оръжия на Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Ако украинците не получат тежки оръжия, за които настояват, те скоро ще се сражават около Киев", предупреди той пред в. "Билд".

Ходорковски, който официално живее в Лондон, заяви, че западните политици са изплашени от руския президент Владимир Путин. Той ги разкритикува, че вярват, че не са във война с Русия.

"Това е много глупаво поведение", смята Ходорковски, който заяви, че от гледна точка на Путин западните политици и западните страни са вече във война с Русия.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?