Медия без
политическа реклама

Путин повиши отстранен преди два месеца генерал

Александър Лапин се прочу покрай няколко зрелищни поражения на руските войски в Украйна

10 Яну. 2023
Александър Лапин
Министерство на отбраната на Русия
Александър Лапин

Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отстранен заради поредица от поражения на руската армия в Украйна, е назначен за началник на главния щаб на сухопътните войски, съобщава РБК, като се позовава на източник в министерството на отбраната. Преди това Лапин бе командващ Централния военен окръг. Според медиите повишението не може да се случи без изричното одобрение на руския президент Владимир Путин, който се опитва отчаяно да промени нещо на фронта. То е знак и към основателя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, под чийто натиск Лапин бе отстранен преди два месеца. "Вагнер" така и не успява да донесе някаква зрелищна победа в Украйна, въпреки че е най-добре въоръжената част от руската армия.

В средата на октомври Лапин бе остро разкритикуван от президента на Чечня Рамзан Кадиров и Пригожин. Първият го нарече "некадърник" заради отстъплението на руските войски от Лиман, а вторият - "безделник, който трябва да бъде незабавно отстранен". В края на октомври няколко руски издания съобщиха, че Лапин е бил принуден да подаде оставка. Министерството на отбраната обаче тогава нито потвърди, нито опроверга това. Според влиятелния Телеграм канал Рибар Лапин е подал оставка, но тя не е била приета.

"Медиазона" публикува разкази на очевидци как през октомври Лапин е опрял пистолет в главата на мобилизиран, който е наредил на ротата си да напусне позициите си на фронта заради сериозен обстрел край Сватово, и е поискал веднага всички да се върнат обратно. Лапин фигурира и в разследване на руския отдел на BBC, че през март е наградил своя син - Денис Лапин, въпреки че той е провалил настъплението в Черниговското направление.

Повишението на Лапин веднага предизвика недоволство сред руските военни коментатори. Игор Гиркин, бивш военен министър на непризнатата ДНР, бе особено остър. "Назначението на генерал Лапин на висша длъжност, е меко казано, недоразумение. Въпросът не е в неговите ръководни качества /ако те въобще съществуват/, а че под негово ръководство нашите войски претърпяха тежки поражения край Балаклея и Изюм, оставяйки в резултат почти 10 града и "прегрупирайки се" от Харковска област. Да се повишава за такова нещо е нагла демонстрация на неуязвимост от страна на ръководството на МО на Русия", написа той в Телеграм.

 

Още по темата:

След като въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха ключовия град Лиман в Донецка област, близкото обкръжение на Владимир Путин - чеченският лидер Рамзан Кадиров и собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, побърза да хвърли вината за

 

Още по темата