Медия без
политическа реклама

Полската армия е в бойна готовност заради руска ракета

НАТО също е нащрек, съобщи генералният секретар Столтенберг

29 Дек. 2023Обновена
Полските военни издирват летящия обект

Полша приведе в бойна готовност всички налични сили и средства, след като въздушното й пространство тази сутрин беше нарушено от "неидентифициран обект", влетял от Украйна. Това съобщиха от оперативното командване на полската армия. В 15.45 ч. българско време Генералният щаб съобщи, че "става дума за руска ракета".  

Ракетата е Х-22 или Х-101, съобщи Polsat News, позовавайки се на свои източници, които твърдят, че ракетата е влязла за малко в Полша и се е върнала в Украйна.

"Всичко показва, че във въздушното пространство на Полша е влязла руска ракета. Имаме национално и съюзническо радиолокационно потвърждение за това", каза на пресконференция началникът на полския Генщаб Веслав Кукула.  

„Сутринта неидентифициран въздушен обект навлезе в полското въздушно пространство от страната на границата с Украйна и от момента, в който пресече границата до изчезването на сигнала, беше наблюдаван от радарите на системата за ПВО на страната. <...> Оперативният командващ на Въоръжените сили мобилизира силите и средствата, с които разполага“, се казва в съобщението. 

Според прессекретаря на оперативното командване на полската армия Яцек Горишевски обектът е бил забелязан близо до град Замошч, недалеч от границата с Лвовска област на Украйна.

Издирването на неидентифициран обект се фокусира върху територията на община Комарув и продължава в района на Замошч. Оперативното командване потвърждава, че обектът е навлязъл в полското въздушно пространство.

Летящ обект, движещ се с висока скорост, забелязаха жители на община Долгобичув, Люблинско войводство. Става дума за района около Пшеводов, където преди година избухна украинска ракета и уби двама души. 

Очевидци съобщават, че са чули силен шум и свистене. Обектът се е движел на запад. Няма данни за експлозия.  След инцидента президентът на страната Анджей Дуда свика спешна среща с военното ръководство.

Днес украинските власти съобщиха за множество атаки на руските войски срещу гражданска и военна инфраструктура в Украйна. По-специално, руската армия атакува и района на Лвов, който е най-близо до границата с Полша. 

НАТО „наблюдава ситуацията“ в Полша и остава нащрек, след като ракета наруши въздушното ѝ пространство, коментира генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг. 

Ключови думи:

Полша, ракета

Още по темата