Медия без
политическа реклама

Полша предаде на Украйна още 10 танка "Леопард" 2

Словакия решава за "МиГ"-29

09 Март 2023
ЕПА/БГНЕС
танк "Леопард" 2

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи, че страната му вече е доставила на Украйна обещаните допълнително 10 танка "Леопард 2А4", предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Става дума за един батальон тежки танкове, които в случая с Полша вече са доставени, а що се отнася до нашите съюзници – ще бъдат доставени на Украйна много скоро", каза министърът пред журналисти.

През януари Полша обеща да изпрати на Киев общо 14 танка "Леопард 2" и първите 4 вече бяха доставени на 24 февруари, в деня на първата годишнина от нахлуването на Русия.

"Освен 14-те полски танка "Леопард" в батальона има 8 канадски, 8 норвежки и 6 испански танка", уточни Блашчак. След разговор с испанската си колежка Маргарита Роблес той посочи, че Мадрид може би ще достави на Киев още 4 танка допълнително.

Обучението на украински танкисти вече приключи, каза още полският министър.

Той изтъкна, че е започнало изграждането на център за поддръжка и ремонт на танковете, доставени на Украйна, и е разговарял за това с германския си колега Борис Писториус.

По думите му осигуряването на резервни части за тези бронирани машини германско производство е "предизвикателство", тъй като производството им е спряно преди 20 години.

"Готови сме да го подновим, естествено в сътрудничество с германците", поясни Блашчак.

Танкът Леопард 2 е основен боен танк за германската армия. Той е разработен в края на 70-те години. В модификацията А 4, каквато са дадение на Украйна, освен основното 120 mm оръдие, има комбинирана многослойна броня, две 7,62 mm картечници MG3 и устройство за нощно виждане. Екипажът на танка се състои от четирима души. Общо са произведени над 2,5 хиляди от тези танкове, които са на въоръжение в 13 страни от ЕС.

Полша праща в Украйна 60 танка PT-91 Twardy заедно с анонсираните по-рано 14 танка "Леопард"2, съобщи шефът на офиса на Зеленски Андрей Ермак.   https://t. me/ermaka2022/1974 Полша е пращал вече PT-91 Twardy - танкове собствено производство.

Словакия трябва да вземе решение дали да изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна, заяви в същото време министърът на отбраната Ярослав Над, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Мисля, че е време да вземем решение", написа Над във "Фейсбук". "Хората в Украйна умират, а ние можем да помогнем, няма място за политиканстване", заявява той.

Над каза, че е говорил с полския министър на отбраната в среща на ЕС вчера и е научил, че Варшава би се съгласила със Словакия да изпратят заедно бойни самолети МиГ-29 на Украйна.

Западните страни, които предоставиха оръжия на Украйна, до момента отказваха да изпратят изтребители. Полша каза, че е склонна да изпрати бойни самолети в коалиция с други страни.

България искала от Словакия да предостави двигатели за изтребители МиГ-20, но оттам са отговорили, че МиГ-29 с резервните части са предвидени за Украйна.

Премиерът на Словакия Едуард Хегер каза миналия месец, че страната може да започне обсъждане на доставката на самолетите, след като Киев официално отправи запитване за тях.

Правителството на Хегер управлява служебно до предварителните избори, насрочени за септември, а Над заяви, че е готов да включи парламента в обсъждането на въпроса. 

Словакия извади от експлоатация флотата си от 11 изтребителя МиГ-29 миналото лято, като не всички от тях са били годни за използване тогава.

Съединените щати не биха възразили срещу прехвърлянето на съветски бойни самолети от Полша в Украйна, Вашингтон обсъжда този въпрос, включително със съюзниците от НАТО. Това заяви в понеделник на редовен брифинг за журналисти прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Латвия дарява конфискувани от пияни шофьори автомобили на Украйна

Междувременно Латвия обяви, че започва да дарява конфискувани от пияни шофьори автомобили на Украйна. Тя отнема от тази година колите на водачи, задържани за шофиране в нетрезво състояние, разказва Ройтерс. Тъй като стотици превозни средства вече препълват латвийските пунктове с конфискувани автомобили, латвийските власти са решили те да бъдат изпращани на украинските военни и на болници, отбелязва агенцията.

Седем конфискувани от пияни шофьори коли вчера бяха качени на ремарке от държавен паркинг, заминавайки за Украйна. За два месеца в балтийската държава с население от 1,9 млн. души са били конфискувани около 200 автомобила от шофьори с установени над 0,15 % алкохол в кръвта, съобщават властите.

Държавата е обещала да изпраща всяка седмица десетки такива коли в Украйна и това ще бъде тест за възможностите на тази предимно доброволна операция, каза Рейнис Познакс, основател на неправителствената организация "Туитър Конвой". "Никой не е очаквал, че толкова много пияни шофьори карат коли, не могат да ги продадат толкова бързо, колкото хората се напиват. Затова ми хрумна и тази идея - да ги изпращаме в Украйна", обясни Познакс и се засмял, откривайки руско знаме, закачено в една от конфискуваните коли от собственика й.

Още по темата