Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заедно с "Леопард" Полша праща в Украйна и 60 танка PT-91 Twardy

27 Яну. 2023
Полският танк RT-91 Twardy e модернизиран съветски T-72

Полша праща в Украйна 60 танка PT-91 Twardy заедно с анонсираните по-рано 14 танка "Леопард"2, съобщи шефът на офиса на Зеленски Андрей Ермак. 

Полша е пращал вече PT-91 Twardy - танкове собствено производство. Те са модернизирана версия на съветския танк T-72 с по-мощен двигател и по-модерна огнева система. 

В началото на седмицата Германия се съгласи да бъдат закарани в Украйна и германски танкове "Леопард". "Няма да стоим със скръстени ръце и да гледаме безучастно как изтича кръвта на Украйна", написа в Туитър полският премиер Матеуш Моравецки. 

Не е ясно дали България ще увеличи военната си помощ. Министърът на отбраната Димитър Стоянов заяви преди 2 дни, че на срещата в Рамщайн "никой никого не кара за нищо да дава". Страната също разполага с танкове Т-72. И според непотвърдени данни вече е изнесла такива танкове. Така твърди известният украински коментатор Александър Коваленко. "Още през юни, когато неинформираните "говорещи глави" критикуваха България, отбелязах, че България е една от трите страни, която е сред първите три, които дадоха тежко въоръжение на Украйна. През юни ставаше дума за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 "Град". Именно България бе от първите, която предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ е в пъти повече", пише Коваленко. Той твърди и че България "предаде на Украйна танкове Т-72М1, известно количество авиационна техника и не само това. Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни след края на войната. За това - България, благодаря!", написа в Телеграм Коваленко по повод статията на "Ди Велт" "Как България спаси Украйна".

Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история", смята един от ключовите съветници на украинския президент Михайло Подоляк.

 

Ключови думи:

Полша, танкове, Украйна

Още по темата