Медия без
политическа реклама

Съветник на Зеленски: България ни оказа безценна помощ

Статията в "Ди Велт" има очевидно поръчков характер, заяви президентът Радев

21 Яну. 2023Обновена
Михайло Подоляк говори за ролята на България пред Юлия Латинина

"Ролята на България във войната в Украйна ще бъде много, много високо оценена в учебниците по история", смята един от ключовите съветници на украинския президент Михайло Подоляк. Той коментира статията в Die Welt, която разказва за оръжейната помощ, оказана от страната ни в първите дни на руското нападение. "Има държави, които много обичам и тази любов особено ярко се проявява по време на войната. България е една от тези държави", заяви Подоляк пред руската блогърка Юлия Латинина.

"Не съм готов да коментирам българското правителство от гледна точка на военната помощ, която е обемна, която оказаха на Украйна особено в първата седмица на войната. Мисля, че българското правителство може да разкаже за това детайлно, ако смята, че е нужно", казва още съветникът на Зеленски.

Според него има много държави, и България е една от тях, които още в първите дни видяха каква е тази война, какво прави Русия. "Те разбраха основното - Русия нападна без всякакви мотиви Украйна, убива граждани, нахлу на цялата територия (на Украйна - б.р.). Държави като Полша и България, не изключвам и моите любими прибалтийски държави, заявиха от първия ден, че ще дадат вскичко, което могат, ще помогнат с каквото могат", казва още Подоляк. Той обеща след края на войната да направи таблици, в които да опише детайлно всичката помощ, получена от партньорите по време на войната - и пари, оборудване, въоръжение, горива и т.н. "Ще опиша това в таблица и особено за първите особено тежки дни кой и с какво помогна", допълни той. Латинина зададе въпроса за помощта на България и обърна внимание, че случайно или не, материалът излиза броени дни преди Германия да откаже (засега) да даде танкове "Леопард" на Украйна.
Известният украински военен коментатор Александър Коваленко написа в Телеграм канала си: "За мнозина статията стана истинско откровение, тъй като до момента няма данни за помощта от България от открити източници. Не и за моите читатели. Още през юни, когато неинформираните "говорещи глави" критикуваха България, отбелязах, че България е една от трите страни, която е сред първите три, които дадоха тежко въоръжение на Украйна. През юни ставаше дума за гаубици Д-20 и 122-мм БМ-21 "Град". Именно България бе от първите, която предложи ремонтните си заводи за поправка на повредената в боевете украинска техника. А сега обемите на тази помощ е в пъти повече", пише Коваленко. Той твърди и че България "предаде на Украйна танкове Т-72М1, известно количество авиационна техника и не само това. Да не говорим за логистичния фактор. Но много неща ще станат известни след края на войната. За това - България, благодаря!", заключава Коваленко. 

Бившият шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов, уволнен през лятото от тогавашния вицепремиер Корнелия Нинова, заяви пред бТВ, че не му харесва, че е трябвало от западни медии да се разбере за ролята на България, която според него е била очевидна. "Най-малкото ръстът на износ на оръжие за Полша и Румъния в първото полугодие през 2022 г. е 107 пъти. Това няма как да не го забележи и тогавашният вицепремиер Нинова и беше ясно къде отива оръжието", каза Михайлов. Той твърди, че и в момента продължава износът на оръжие към Украйна, защото договорите са дългосрочни. 

РАДЕВ: СТАТИЯТА Е ПОРЪЧКОВА

"Очевидно статията в "Ди Велт" има поръчков характер", заяви президентът Радев в интервю за "Дарик радио". Той не скри, че Русия се намесва във вътрешните работи на България, но отбеляза, че не е единствена. "Имаме политици, медии, които се захранват с грантове и е време законодателно да се регулира чуждото финансиране", каза Радев. Засега такъв законов проект има партия "Възраждане", която предложи руския опит всеки получател на средства от чужбина да се нарича "чуждестранен агент". 

Без да назовава Кирил Петков и Асен Василев поименно, той ги разкритикува, че с действията си за оръжието за Украйна са действали политически неправилно. "Политиката е публична дейност, политиката се прави от личности, които обявяват ясно какво ще правят и какви са им идеите. Ако правиш нещо, което е зад гърба на обществото, не минаваш ли в сферата на задкулисни договорки?", запита риторично Радев. Той заяви, че "нищо не може да оправдае агресията на Кремъл, но продължава да е против България да участва във въоръжаването на Украйна. Продължаваме да летим към антиутопията на Оруел "войната е мир". И каква е целта на тази война? Едната страна да победи безапелационно? Това е война на изтощение". 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?