Quantcast

Медия без
политическа реклама

Парламентарната асамблея на НАТО призна Русия за терористична държава

В сряда и Европейският парламент ще гласува резолюция за определяне на режима на Путин като терористичен

21 Ноем. 2022
ЕПА/БГНЕС
Украинският президент Володимир Зеленски бе поканен да направи видеообръщение към участниците в годишната Парламентарна асамблея на НАТО, свикана от 18 до 21 ноември в Мадрид.

Парламентарната асамблея на НАТО призна Руската федерация за терористична държава, съобщи Егор Чернев, ръководител на постоянната делегация на Украйна, цитиран от "Новая газета".

"Днес гласуваме резолюция, която призовава всички съюзници ясно да определят, че Руската федерация и нейният настоящ режим действат като терористична организация", заяви преди вота председателят на ПА на НАТО Джери Конъли (цитиран от European Truth - бел. ред.).

Резолюцията бе приета единодушно. Освен това документът призовава за създаването на специален международен трибунал за руската агресия.

"Всички 30 държави от НАТО подкрепиха предложенията на нашата делегация. Такъв трибунал ще даде възможност да бъдат осъдени не само преките извършители на военни престъпления, но и висшето ръководство на Руската федерация. Резолюцията ще бъде изпратена до правителствата и парламентите на всички държави членки на НАТО", пише Чернев.

В сряда Европейският парламент също ще гласува резолюция за признаване на Русия като държава спонсор на тероризма. Дебати по този въпрос имаше през октомври.

По-рано Латвия и Естония признаха Русия за спонсор на тероризма. Сенатът на Полша и Камарата на депутатите на Чешката република също приеха резолюции, в които признават руските власти за терористичен режим.

Освен това Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) също призна Русия за страна с терористичен режим.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?