Медия без
политическа реклама

Макрон и Шолц искат пак да си говорят с Путин

29 Яну. 2023

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц заявиха, че желаят да продължат разговорите си с руския държавен глава Владимир Путин. 

Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна, предаде Франс прес.

"Всички наши страни трябва да отстояват една позиция - тази на зачитането на суверенитета и на териториалната цялост... независимо какви приятелства или съюзи поддържат", каза Макрон на прием в Елисейския дворец по случай Нова година по лунния календар. Той добави, че макар да е упрекван, че говори с Русия, ще продължи този диалог. 

Макрон е един от малцината западни лидери, продължаващи да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година, отбелязва АФП.

В интервю за берлинския вестник Der Tagesspiegel канцлерът на ФРГ Олаф Шолц подчерта важността на телефонните преговори с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и в тази връзка отбеляза, че те трябва да продължат и в бъдеще.

"Ще провеждам телефонни разговори с Путин, защото трябва да говорим помежду си“, заяви Шолц. Според него тонът при подобни разговори "не е неучтив", въпреки "напълно различните" виждания за ситуацията. В този контекст Шолц определи конфликта в Украйна като "ужасна безсмислена война“.

"Имаше конкретни въпроси за размяната на пленници, износа на зърно, атомната електроцентрала в Запорожие. Но за мен е важно разговорът винаги да се връща към конкретна тема - как може светът да излезе това ужасно състояние? Условията за това са ясни - изтегляне на руските войски".

Последвайте ни и в google news бутон