Медия без
политическа реклама

Макрон: ЕС не иска Украйна да прави териториални отстъпки за мир

Франция, Италия, ФРГ и Румъния подкрепят незабавното предоставяне на статут на кандидат-член на Украйна

16 Юни 2022Обновена

"Европа няма да иска от Украйна да направи териториални отстъпки, за да спре войната", заяви френският президент Еманюел Макрон след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски. "Украйна трябва сама да води преговорите с Русия. Нито Франция, нито Германия ще правят това вместо нея", добави той.

Макрон, италианският премиер Марио Драги и немският канцлер Олаф Шолц пристигнаха заедно до Киев, за да се срещнат с президента на страната Володимир Зеленски. Към тримата гости от ЕС се присъедини в Киев и румънският президент Клаус Йоханис, който пътува отделно по друг маршрут. Визитата им е в знак на подкрепа за Украйна, а на лидерската среща ще бъде обсъдена кандидатурата й за членство в ЕС, съобщи Financial Times. Италия, Германия, Франция и Румъния са за незабавно предоставяне на Украйна на статут на кандидат за член на ЕС.

Макрон каза, че лидерите на страните от ЕС са се съгласили по време на срещата със Зеленски на някои действия, които да покажат на Украйна, че тя е част от европейското семейство. "И четиримата подкрепяме незабавен статут за Украйна на кандидат за присъединяване (към ЕС)", каза Макрон. "Този статут ще бъде съчетан с пътна карта и ще включва също вземането предвид на ситуацията на Балканите и в съседство, по-специално в Молдова", допълни той.

Макрон съобщи още, че Франция ще предостави на Украйна още шест допълнителни самоходни артилерийски установки "Сезар". Тя вече е доставила 12 подобни установки, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Френският президент заяви още: "Ние ще бъдем до Украйна до нейната победа", допълва Ройтерс. Той каза, че Украйна може да "разчита на нас" и добави, че сигурността на Европа сега се решава на украинска земя. Макрон подчерта, че не трябва да има ненаказаност за престъпленията, извършени на украинска земя.

Украинският президент Зеленски заяви, че с гостите си има пълно разбиране по въпроса за удължаване на санкциите и засилване на отбранителните способности на Украйна. "Говорихме за координирането на икономическата подкрепа за Украйна и в следвоенното възстановяване. Анализирахме възможностите за противодействие на продоволствената криза, която бе провокирана от Русия", каза Зеленски.

Програмата в Киев на четиримата високопоставени гости започна с посещение на близкото градче Ирпен, за да се запознаят с военните престъпления на руската армия. 

Посещението идва точно преди Европейската комисия да даде оценката си дали Украйна трябва да получи статут на кандидат за членство в ЕС или не. Френският президент заяви, че Украйна трябва да устои и да спечели войната срещу Русия.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи по време на посещението си в Киев, че украинският президент Володимир Зеленски ще вземе участие в срещата на върха на Групата на седемте (Г-7) този месец. В съобщение в Туитър Шолц благодари на Зеленски, че е "приел поканата да участва в срещата на върха на Г-7", която ще се проведе на 26-28 юни в германския алпийски курорт Шлос Елмау. Очакваше се Зеленски, за когото се смята, че не е напускал Украйна от началото на войната на 24 февруари, да се присъедини към лидерите чрез видеовръзка. 

Френският президент Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги остро осъдиха видяното в град Ирпен. "Имало е клане и военни престъпления. Това е героичен град, белязан от варварство", заяви Макрон. Шолц допълни, че "Ирпен като Буча е символ на невъобразимата жестокост на руската война и безмисленото насилие". Драги от своя страна обеща, че щетите ще бъдат възстановени.

Според официални лица - източници на FT, Европейската комисия вероятно ще предложи на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС, при условие че страната приложи поредица от реформи, насочени към укрепване на върховенството на закона и борбата с корупцията.

Държавите от ЕС обаче все още са разделени по въпроса дали тези реформи трябва да се разглеждат като предварително условие за Украйна. Дипломати в Брюксел смятат, че посещението на тримата лидери е необходимо, за да се събере достатъчно подкрепа за варианта на страната да се предостави статут на кандидат-член сега, със списък с реформи, които трябва да бъдат приложени на по-късен етап.

Очаква се на 17 юни Европейската комисия да даде своето становище относно статута на кандидат за Украйна.

 

 

СЕДМИ ПАКЕТ САНКЦИИ

Украйна предложи днес да бъдат въведени нови санкции срещу Русия, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на Зеленски. "Трябва да засилим натиска върху агресора, да работим по седми пакет санкции с ембарго върху руския газ", написа Ермак в Телеграм.

Стратегическата цел, която преследва Русия с нахлуването си в Украйна, е пълното унищожение на украинската държавност и на украинската нация, заяви днес заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр.

Ситуацията за украинските сили остава сложна, основната цел на Русия е да установи пълен контрол върху Луганска и Донецка област в Източна Украйна, изтъкна Маляр.

Заместник-министърката каза още, че военните цели на Русия включват също така унищожаването на оръжията и военното оборудване, изпратено на Украйна от чуждестранните ѝ партньори, както и повреждането на транспортната инфраструктура.

Маляр отбеляза, че развитието на военните действия ще зависи от това с какви ресурси разполага Украйна.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата