Медия без
политическа реклама

Лондон разпространи снимки на севернокорейско оръжие за Русия

Балистични ракети от Пхенян са били използвани в Украйна при атака миналата седмица

22 Яну. 2024
Telegram/Андрій Смолій
Корабите на снимките са били санкционирани от правителството на САЩ през 2022 г. заради връзките им с транспортната компания на руското министерство на отбраната ''Оборонлогистика''.

Великобритания е предоставила на ООН сателитни снимки на севернокорейски товарни доставки за Русия. Снимките ще бъдат използвани като доказателство за започване на официално разследване на оръжейни сделки, които са в нарушение на международните санкции, предава "Гардиън''.

Откакто руският презедент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се срещнаха в Русия през септември м. г., се смята, че Северна Корея е започнала да доставя балистични ракети и артилерийски снаряди на руското правителство, които да бъдат използвани срещу Украйна. Двустранните отношения между двете страни обаче се разширяват. Путин се срещна с външния министър на Северна Корея Чой Сон-хуей в Кремъл тази седмица по време на  петдневно посещение на високопоставения представител на Пхенян. Двамата са обсъдили развитието на отношенията между Русия и Северна Корея във всички области, ''включително и чувствителните'', заяви говорител на Кремъл.

Докладът на разузнаването на отбраната на Обединеното кралство, с който ''Гардиън'' разполага, показва изображения, направени между септември и декември, на трите руски кораба "Мая", "Ангара" и "Мария", товарещи контейнери в пристанище ''Наджин'' в Северна Корея, преди да преминат към руските пристанища в Далечния изток. Въпреки че е трудно да се идентифицира какво има в контейнерите, САЩ съобщават, че балистични ракети от Северна Корея са били използвани от Русия в Украйна миналата седмица. Прокурори в Харков заявиха, че фрагменти от предполагаеми севернокорейски ракети ''Искандер'' са били изпратени в Киев за анализ. Тези ракети имат някои особености като ръчно написани букви за серийните номера и различен начин на заваряване.

Корабите на снимките са били санкционирани от правителството на САЩ през 2022 г. заради връзките им с транспортната компания на руското министерство на отбраната ''Оборонлогистика'', която ''е участвала в незаконното завладяване и окупация на Крим от Русия от 2014 г., както и частни руски морски корабни компании, които транспортират оръжия и друго военно оборудване за [правителството на Русия]''.

Старшият директор на Белия дом за контрол на въоръженията Пранай Вади заяви тази седмица, че военното сътрудничество между Русия и Северна Корея е безпрецедентно и предупреди, че руската военна помощ за Северна Корея може да подкопае политиката на САЩ за ядрено възпиране в Южна Корея и Япония.

САЩ разполагат с информация, че Северна Корея е доставила на Русия 1000 контейнера военно оборудване и боеприпаси за войната в Украйна. Това съобщи на закрит брифинг говорителят на Белия дом Джон Кърби.

 

Още по темата