Медия без
политическа реклама

Северна Корея е доставила на Русия 1000 контейнера оръжие

Срещу това тя разчита да получи ракети и бойни самолети

14 Окт. 2023
Маршрутът на доставката на оръжия от Северна Корея към Русия
Маршрутът на доставката на оръжия от Северна Корея към Русия

САЩ разполагат с информация, че Северна Корея е доставила на Русия 1000 контейнера военно оборудване и боеприпаси за войната в Украйна. Това съобщи на закрит брифинг говорителят на Белия дом Джон Кърби. В замяна Северна Корея разчита на получи ракети земя-въздух, бронетехника и бойни самолети.

Доставките са се състояли между 7 септември и 1 октомври. Оръжието е било натоварено първо на руски кораб, а след това - на жп транспорт до Тихорецк, Краснодарска област.

В потвърждение на тази информация Beyond Parallel, които следят ситуацията по границата между двете Кореи, публикуваха спътникови снимки на жп възела Туманган на границата на Северна Корея с Русия, които показват "безпрецедентно количество товарни вагони" - около 73. Снимките са от 5 октомври. Количеството многократно превишава обичайната натовареност на жп линията за последните пет години, включително времето преди епидемията от COVID-19. "Рязкото увеличение на жп превозите вероятно показва достава на оръжие и боеприпаси от Северна Корея в Русия", смятат анализаторите. Също така се извършват дейности за разширяване на пропусквателната възможност на този КПП.

Северна Корея започна да доставя оръжие след посещението на своя лидер Ким Чен Ун в Русия, започнало на 14 септември. Първата среща на Ун с руския му колега Владимир Путин от 2019 г. насам стана на космодрума "Восточный". Ръководителят на КНДР изрази надежда, че Москва и Пхенян заедно ще се борят с империализма. Тогава високопоставен чиновник на Южна Корея предупреди през CBS News, че Ким Чен Ун иска да получи от Русия технологии за създаване на ядрени подводници, както и по-съвършени ракети и спътници.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Северна Корея, Русия

Още по темата