Медия без
политическа реклама

Легион от руснаци се бие на страната на Украйна

Целта им е една: Путин да бъде свален от власт

30 Дек. 2022

Мотивацията им е разнородна, но целта е една: Владимир Путин да бъде свален от власт. Стотици руснаци се бият в доброволческия легион "Свобода за Русия" под украинско командване срещу войската на Кремъл. Това е и политически знак. Колко са и къде са дислоцирани, е тайна. Който иска да се присъедини към легиона, минава задължително през детектор на лъжата. 

"Не съм предател. Аз съм истински руски патриот", казва говорителят на легиона, който се представя с кодовото име Цезар. Той охотно развежда журналистите сред руините на православен манастир в Долина, област, обратно превзета от окупаторите. Разрушеният купол, съсипаните икони са идеален декор да се покаже на света "какво ценности има Путин", казва мъжът със стоманено сините очи. 

Той подбира внимателно думите - понякога на руски, понякога на английски. "Не воювам срещу родината си, воювам срещу режима на Путин, срещу тиранията", казва Цезар. В легиона воюват "няколко стотин" руснаци, които са минали двумесечно обучение в Донбас от месец май насам. 

Легионът е част от доброволческия корпус на украинската армия. Емблемата му е свит юмрук, над който пише "Свобода" и "Русия". Доброволците от месеци участват в горещите сражения за Бахмут. Те са в артилерията под украинско командване. 

"Това са мотивирани и професионални бойци, които изпълняват перфектно задачите си", казва украински офицер, който предпочита да остане анонимен. Преди да бъдат приети в легиона, минават през проучвателни разговори и детектор на лъжата, за да се избегне възможността от вражеско проникване. Легионът има профили в социалните мрежи и публикува основно пропагандни видеоматериали, които се радват на хиляди последователи. 

Рекламна обява на легиона в "Телеграм"

Според военния експерт Олег Жданов легионът има и политическо значение. "Добре е за Украйна да покаже, че и руснаци подкрепят демокрацията и свободата и воюват на правилната страна", казва той. А във военен смисъл руските бойци нямат решаващо значение, понеже не са толкова много. 

Мотивацията на бойците е най-различна. За Тихий, работник в индустриалния град Толиати - на 800 км югоизточно от Москва, тя е по-скоро от личен, а не толкова от политически характер: жена му, с която се запознава в Русия, е украинка. "Тя не би се съгласила да останем в Русия", казва 40-годишният баща на 2 деца, който по време на руското нападение през февруари е бил със семейството си на гости в Киев. Семейството не се завръща в Русия. Вместо Тихий постъпва в легиона. Прекъснал е контактите с руските си приятели. Те седят по диваните си в Русия и повтарят: "Ще освободим Русия", цитира ги Тихий. Той смята руските войници за врагове. Не поддържа връзки и с роднините си в Русия, които не споделят избора му. 

За разлика от него Цезар има политически мотив. Доскорошният психотерапевт от Санкт Петербург се определя като десен националист и е убеден, че управлението на Путин може да премахното само със сила. "Моите сънародници не искат нищо да чуват и да виждат", казва Цезар и възкликва емоционално: "Русия умира. Идете в селата - пълно е с пияни, надрусани и престъпници. Това е резултатът от 20-годишното управление на Путин." Руската инвазия в Украйна на 24 февруари е причината Цезар, съпругата му и четирите им деца да се преселят в Киев. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата