Медия без
политическа реклама

Киев отново успя да неутрализира атака с ирански дронове

30 Дек. 2022
EPA/BGNES
Майка се крие с децата си в подземие в Киев

Рано тази сутрин жителите на украинската столица Киев бяха призовани да се насочат към противовъздушните убежища, ден след като Русия извърши най-голямото въздушно нападение от началото на войната през февруари, предаде БНР. Над града са били свалени 5 ирански дрона. 

В снощното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че през вчерашния ден са били свалени 54 ракети и 11 нападателни дрона.

Малко след 2 ч. тази сутрин градската управа на Киев издаде предупреждение в Телеграм и призова жителите да се придвижат към убежищата. В града прозвучаха сирените за въздушна атака.

Олексий Кулеба, губернатор на Киевска област, съобщи в Телеграм, че е в ход "атака с дронове", като по-късно уточни, че няма попадения в инфраструктурни обекти. 

"Русия отново се опита да удари нашите инфраструктурни обекти. Силите за ПВО отблъснаха безпилотните самолети. По предварителни данни няма попадения“, каза Кулеба.

Възможно е руските окупатори отново да прибегнат до масиран обстрел в следващите дни, за да принудят украинците да посрещнат 2023 г. в мрак. Това каза в традиционното си късно обръщение президентът Володимир Зеленски. Същевременно той похвали за работата им военновъздушните сили и противовъздушната отбрана. 

"Тази вечер има спирания на тока в повечето области на Украйна. Особено тежко е в Киевска област и столицата, в Лвовска област, в Одеса и Одеска област, В Херсон и Херсонска област, в област Виница и в Закарпатието. Но е несравнимо с това, което можеше да стане, ако не бяха нашите героични зенитчици и противоракетната ни отбрана. С всеки такъв ракетен удар Русия само затъва по-дълбоко в безизходицата. Остават им все по-малко ракети."

Най-тежка остава ситуацията на фронта в Бахмут, Соледар и цялата линия в Донецка област, отбеляза украинският президент. По думите му руснаците не са се отказали от "безумната" идея да завладеят Донецка област преди Нова година.

Съветничка на украинския президент заяви, че около 15 хиляди войници и цивилни се водят изчезнали, след нахлуването на руските сили в Украйна в края на февруари.

Альона Вербицка посочи, че Русия понастоящем е потвърдила, че е пленила близо 3400 души. За съдбата на останалите хора не се знае нищо, каза Вербицка, чиято длъжност е да следи за спазването на правата на украинските войници и подчерта, че тази неяснота е особено мъчителна за близките на тези хора.

Президентът Байдън подписа закона за бюджета на САЩ за 2023 г. Той включва 45 милиарда долара помощ за Украйна. 

Известният американски писател Стивън Кинг написа, че това, което си пожелава за 2023 г., е "Мир в Украйна"

 

Ключови думи:

Киев, нощни атаки, дронове

Още по темата