Медия без
политическа реклама

Израел одобрил експорта на ПВО системи за Украйна

16 Март 2023
EPA/BGNES
Външният министър на Израел и украинският му колега Дмитро Кулеба. Коен посети Киев в средата на февруари.

Изданието  Axios, позовавайки се на четири източника, твърди, че властта на Израел е одобрила продажбата в Украйна на радиоелектронни системи за борба дронове. Те ще помогнат на Киев да сваля иранските дронове, с които Русия атакува украински обекти на критичната инфраструктура. 

Източниците - три израилски и един украински, разказват, че министърът на отбраната на Израел Йоав Галант и външният министър Ели Коен са решили още през февруари да издадат лиценз за експорт на такива системи. Това се случва в момента, когато премиерът Нетаняху е наредил да се преразгледа отношението на Израел към войната в Украйна. Официално не е известно какви са новите решения, пише изданието. То твърди, че Коен е разказал, че ще бъде разрешен експортът, по време на визитата си в Киев в средата на февруари. 

Две израелски компании са лицензирани - Elbit и Rafael.

Източник на Axios разказва, че украински чиновници наскоро са били в Израел, за да се запознаят със системата за борба с дронове, но договори още не са подписани. 

Системите, които могат да се доставят в Украйна, свалят дронове на разстояние от 40 км, могат да бъдат разположени край важни обекти като електростанции. 

В момента украинската ПВО успява сама да унищожи между 75 и 90 % от чуждите дронове. 

И до момента Израел отказва да даде на Украйна оръжие, за да не развали отношението си с Русия. 

Източниците на Axios твърдят, че решението за доставка на ПВО не означава промяна на тази политика, доколкото въпросната апаратура има защитен характер и не е свързана с използване на огнестрелно оръжие, от което могат да загинат руски военни. 


 

Ключови думи:

Израелска ПВО, Украйна

Още по темата