Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия позволи на Полша да дари на Украйна изтребители от ГДР

Варшава купила през 2002 г. 23 бойни самолета МиГ-29 от арсенала на бившата Източна Германия

13 Апр. 2023
Зюддойче цайтунг
Миг-29 от арсенала на бившата ГДР продължава да е в летателна готовност

Германското правителство разреши на Полша да предаде на Украйна изтребители съветско производство, получени от Варшава от запасите на бившата ГДР, съобщи днес вестник "Зюддойче цайтунг".

Полските власти официално са поискали от германското правителство да одобри доставките на изтребители МиГ-29 за Украйна.

През 2002 г. Германия продаде на Полша 23 изтребителя МиГ-29 от запасите на бившата ГДР. Според полската страна сега тя разполага с "около десетина" такива изтребителя, от които желае да дари пет. В началото на април Марчин Пшидак, говорител на полския президент, отговарящ за международните въпроси, заяви пред радио RFM, че полските власти вече са предали на Украйна няколко изтребителя МиГ-29.
Полша придоби общо 45 МиГ-29 между 1989 и 2004 г.: 23 машини от Източна Германия, 12 от Съветския съюз и десет от Чехия в замяна на хеликоптери. В момента работят 28 машини.
Президентът на Полша Анджей Дуда каза миналата седмица, че страната му вече е доставила осем изтребителя МиГ-29 на Украйна. Четири от самолетите бяха предоставени на Киев „през последните няколко месеца“, каза той след среща с украинския президент Володимир Зеленски във Варшава. Още четири МиГ-29 бяха доставени „неотдавна“. Освен това в момента се подготвят за предаване шест МиГ-29 , каза Дуда.

Освен Полша, Словакия вече достави на Киев четири МиГ-29. 

Ключови думи:

Полша, МиГ-29

Още по темата