Медия без
политическа реклама

Франция ще произвежда оръжие директно на украинска земя

Макрон заема все по-твърда позиция срещу Путин

08 Март 2024
Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню разговаря с украински военни в Киев на 28 септември 2023 г.
РФИ
Френският министър на отбраната Себастиан Льокорню разговаря с украински военни в Киев на 28 септември 2023 г.

Франция планира някои от нейните оръжейни компании да произвеждат крайно необходимото военно оборудване директно на украинска земя, за да помогнат на страната във войната ѝ срещу Русия, заяви в днес министърът на отбраната Себастиан Льокорню. 

"Три френски компании ще създадат партньорства с украински фирми, по-специално в секторите на безпилотните самолети и наземното оборудване, за да произвеждат резервни части на украинска територия, а в бъдеще може би и боеприпаси", каза той.

"Идеята е първите производствени единици да бъдат пуснати в експлоатация още това лято", допълни Льокорню.

Той намекна, че сред участващите компании ще бъде производителят на танкове KNDS, холдинговата структура, създадена от френската Nexter и германската Krauss-Maffei-Wegmann.

Съобщението дойде дни след като президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция не изключва никакъв вариант за подкрепа на Украйна две години след нахлуването на Русия.

Миналата седмица президентът изненада много европейци, като отказа да изключи възможността за изпращане на западни сухопътни войски в Украйна, подчертавайки втвърдяването на позицията на Русия. 

По-рано тази седмица Макрон призова съюзниците на Украйна да не бъдат "страхливци", подкрепяйки бившата съветска страна в борбата ѝ срещу руското нашествие.

В четвъртък някои партийни лидери заявиха, че Макрон се застъпва за "безкомпромисен" подход в противодействието на руския президент Владимир Путин.

От Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в четвъртък, че Макрон "продължава да повишава нивото на прякото участие на Франция" във войната в Украйна.

Френският парламент ще гласува идната седмица по украинската стратегия на страната, включително по двустранния договор за сигурност, подписан с Киев миналия месец.

Дебатите и незакоонодателните гласувания ще се проведат следващия вторник в Националното събрание и в сряда в горната камара Сената.

В четвъртък Макрон се срещна и с молдовската президентка Мая Санду, като обеща "непоколебимата подкрепа" на Франция за бившата съветска страна в момент, когато напрежението между Кишинев и проруските сепаратисти нараства.

По време на срещата двете страни подписаха двустранно споразумение в областта на отбраната, както и "икономическа пътна карта", без да чъдат разкрити никакви подробности.

"Украйна никога не е искала чужди войски да се бият заедно с нея", написа вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба във вестник "Монд". "Ние винаги сме се доверявали на собствените си бойци". Но "Украйна се нуждае от повече артилерийски боеприпаси и ракети с далечен обсег", добави той. "Нуждае се от системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът"... от съоръжения за по-бърз ремонт на военните си превозни средства... от обучение на войниците си в бази на територията на Украйна".

В противен случай, посочи той, "един ден ще дойде ред на вашите войници".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, Украйна, Русия