Медия без
политическа реклама

ЕС заплаши с нови санкции, ако Русия разположи ядрено оръжие в Беларус

Украйна поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН

26 Март 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Владимир Путин

Европейският съюз ще наложи нови санкции, ако Русия разположи ядрено оръжие в Беларус, написа в Туитър върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел. "Разполагането на руско ядрено оръжие в Беларус може да доведе до ескалация и ще бъде възприето като заплаха за европейската безопасност. Беларус все още може да спре всичко това. Това е нейн избор", добави той.

В петък руският президент Владимир Путин обяви, че се е договорил да разположи руско ядрено тактическо оръжие в Беларус. Той каза, че стъпката е в отговор на намерието на британското правителство да предостави на Украйна боеприпаси с обеднен уран.

 

 

Украйна поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН по въпроса. Секретарят на украинския Съвет по въпросите на националната сигурност Олексий Данилов написа в социалните мрежи, че "Кремъл взима Беларус за ядрен заложник". Той допълни, че действията на Русия са "стъпка към вътрешната дестабилизация на страната". Началникът на канцеларията на украинския президент Михайло Подоляк пък обвини Путин в нарушаване на договора за неразпространение на ядрено оръжие и че това е прибягване до тактика на "сплашване".

НАТО нарече риториката на Путин "опасна и безотговорна". "Аргументът на Русия за използването на ядрено оръжие от НАТО е грешно и заблуждаващо. Съюзниците от НАТО действат в пълно съответствие с международните ангажименти. Русия постоянно нарушава своите ангажименти по контрола над въоръжаването. НАТО ще следи внимателно за ситуацията. Засега не сме забелязали никакви изменения в ядрената политика на Русия, които биха ни заставили да коригираме позицията си", казва представител на НАТО пред "Ройтерс".

Министерството на отбраната на САЩ също заяви, че не вижда признаци, че Русия се готви да използва своите атомни оръжия. "Ще продължим да наблюдаваме ситуацията", се казва в изявление на Министерството на отбраната на САЩ. 

Москва и Минск са се договорили да бъде разположено тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус. Това съобщи руският президент Владимир Путин в ТВ интервю за журналиста Павел Зарубин от канала "Россия 24" в петък.

Държавният глава уточни, че строителството на хранилището ще бъде приключено до 1 юли. Според Путин разполагането на такъв тип оръжие няма да наруши задълженията по руско-американския договор СТАРТ за ограничаване на стратегическите оръжия.

По думите му поводът за тази стъпка е заявеното намерение на Великобритания да достави в Украйна боеприпаси с обеднен уран. Освен това Путин добави, че Беларус "отдавна иска да разположи руски ядрени оръжия на своя територия".

Във вторник британският зам.-министър на отбраната Анабел Голди заяви, че освен танковете Challenger 2 Лондон ще прехвърли на въоръжените сили на Украйна боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. В събота Путин предупреди, че Русия ще отговори на подобни доставки по съответния начин.

"Русия има с какво да отговори на евентуалното използване на боеприпаси с обеднен уран от Украйна", заяви той пред "Россия 24".

Още от думите му: "Ние вече предадохме на Беларус нашия добре познат, много ефективен комплекс "Искандер". Той може да бъде и носител". Путин уточни, че на територията на републиката вече са разположени 10 самолета, способни да носят тактически ядрени оръжия.

 

МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ

 

Скоро след интервюто повечето твърдения на Владимир Путин бяха разобличени като несъстоятелни. Анализ направи независимият сайт "Радио Свобода", който коментира думите на държавния глава така:

"От думите на Путин излиза, че решението за разполагане на ядрени оръжия в Беларус е било взето окончателно, след като Великобритания обяви намерението си да предостави на Украйна снаряди с обеднен уран. Такива снаряди не принадлежат към ядрените оръжия, самата Русия не ги счита за такива. Самият Путин каза, че Русия има "стотици хиляди такива снаряди". Москва обаче реагира изключително остро на намеренията на Великобритания, като обвини Лондон в ядрена ескалация и обеща ответни мерки. В същото време, от същото интервю с Путин следва, че ракетната система е била прехвърлена в Беларус преди британското изявление, както и самолетите са били преоборудвани (Лукашенко също говори за това по-рано). А изграждането на съоръжението за съхранение очевидно също е започнало, преди да станат известни плановете за доставка на боеприпаси с обеднен уран на Украйна."

Радио "Свобода" припомня, че няма точна дефиниция за "тактическо ядрено оръжие" - предполага се, че става дума за ядрени оръжия с по-малка мощност и носители с по-малък обсег, отколкото при стратегическите (междуконтинентални) ядрени оръжия. Официалният обсег на ракетите "Искандер" е до 500 км, тоест ракетите, разположени в Беларус, могат да застрашат почти цялата територия на Полша, а отчасти и съседните ѝ държави.

Още през август миналата година Лукашенко говори за завършване на преоборудването на беларуските самолети за пренасяне на ядрено оръжие. "Веднъж с Путин казахме в Санкт Петербург, че ще преоборудваме и беларуските самолети Су-24 да могат да носят ядрени оръжия. Какво мислите, че си чешем езиците? Всичко е готово!", заяви Лукашенко.

Във времената на Съветския съюз ядрените оръжия бяха разположени на територията на Беларус. След разпадането на СССР, със съгласието на беларуските власти, те бяха отнесени в Русия, а Беларус се присъедини към Договора за неразпространение на ядрено оръжие като неядрена държава.

 

 

БЕЗПОКОЙСТВО У НАС

 

Намеренията на Русия предизвикаха обезпокоителни реакции в България. Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че положението "става все по-опасно и все по-страшно". Именно затова тя и държавният глава Радев говорели за преговори за мир. "Силно се надявам, че все пак ще надделее разумът и в случая става въпрос малко повече за заплахи, отколкото за истински действия", добави Йотова.

Още по темата