Медия без
политическа реклама

Двойник на Путин е посетил Украйна, твърди Киев

20 Апр. 2023
БГНЕС
Снимка: Архив

Киев поставя под съмнение съобщенията на Кремъл, че руският президент Владимир Путин неотдавна отново е пътувал до зоната на конфликта в Украйна, като твърди, че визитата е била извършена от двойник, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

"Това не беше истинският Путин", заяви снощи по телевизията секретарят на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов, без да посочва доказателства. "За да говориш с истинския Путин, трябва да се самоизолираш за 10 до 14 дни", напомни той. 

Според изявление на Кремъл от вторник руският президент отново е пътувал до зоната на военните действия в Украйна, като се е срещнал с руски войници, сражаващи се в областите Херсон и Луганск, както и с високопоставени офицери. Това бе втората информация за пътуване на Путин до зоната на военните действия, откакто той нареди нахлуването в Украйна на 24 февруари 2022 година, посочва ДПА. Точната дата на посещението на войските не бе съобщена.

Кремъл публикува и кратко видео, на което се вижда как Путин слиза от хеликоптер и се ръкува с униформени.

Според Данилов обаче човекът, видян в Херсон, е бил "обикновен двойник, каквито, както знаем, има няколко". Украинският служител по сигурността нарече Путин "уплашен човек" и заяви, че идеята той да е решил да посети фронта е просто невъзможна. Данилов подчерта украинският президент Володимир Зеленски, който във вторник посети град Авдеевка в Източна Украйна, е "пълна противоположност" на Путин, тъй като многократно е посещавал зоната на военните действия. "Това е разликата с бункерния дядо Путин, който скоро ще се плаши от себе си", заяви Данилов.

Още във вторник украински журналисти направиха проверка по геолокацията на снимките, публикувани от Кремъл, и заявиха, че Путин не е бил на местата според прессъобщението, а е посетил - доколкото това е самият Путин, курортно място близо до Крим, където не се водят бойни действия. И руски опозиционни журналисти откриха, че видеото на Кремъл е редактирано и е изрязана реплика, в която т.нар. президент казва "Скоро е Великден", а Кремъл твърдеше, че е бил на фронта навръх празника. 

Руският президент Владимир Путин отново е посетил окупираните територии на Украйна.

 

Ключови думи:

Владимир Путин, фронт

Още по темата