Медия без
политическа реклама

Дронове атакуваха руската военно-морска база в Новоросийск

Според руското МО щети няма, но Телеграм каналите публикуват видео на ударен десантен кораб

04 Авг. 2023Обновена
Телеграм каналът Shot
Руското МО твърди, че всички дронове са открити и унищожени

Дронове атакува руската военно-морска база в Новоросийск. Рано тази сутрин местните жители са чули две серии от мощни взривове.

Първите експлозии са били около 1 часа през нощта в района на Южна Озереевка, която се намира на 8 км от Новоросийск, където се намира терминалът на Каспийския тръбопроводен консорциум, като според някои данни дроновете са атакували т.нар. "нефтен фар", през който се приема петролът. Вторите - няколко часа по-късно, в района на Мисхако, откъдето се влиза в залива на Новоросийск.

Атаката бе потвърдена от руското министерство на отбраната. Според него пристанището е било атакувано от два украински безекипажни дрона. "В хода на отразяването на атаката дроновете бяха визуално открити и унищожени с огън от щатното въоръжение на руските кораби, осъществяващи охрана на външната граница на военно-морската база", пише то. МО твърди, че щети и пострадали няма.

В руските Телеграм канали обаче се твърди, че дроновете камикадзе все пак са повредили десантския кораб "Олененгорский горняк", който бе изтеглен с буксир до пристанището. Според информацията в украинските Телеграм канали, които публикуват видео, ударът е нанесен с дрон, носещ около 450 кг тротил, като на кораба по това време е имало около 100 екипаж. В резултат на атаката корабът е получил сериозна пробойна и не може да изпълнява бойни задачи.

Интересното е, че кметът на Новоросийск Андрей Кравченко написа в социалните мрежи, че атаката е била отразена именно от корабите "Олененгорский горняк" и "Суворовец".

 

Новоросийск е основното руското пристанище в Черно море и военно-морска база. Разположен е на над 100 км от Керческия пролив и Кримския мост, които вече бяха атакувани с морски дронове.

През есента на миналата година украински дрон достигна до Новоросийск, но за първи път сега има атака на военен обект. През ноември 2022 г. дрон удари нефтеното пристанище "Шесхарис", но щетите бяха незначителни и не повлияха на работата му.

 

 

В пристанището на Новоросийск бе забранено движението на съдове. Пресслужбата на "Каспийски тръбопроводен консорциум" обяви, че терминалът не е повреден и тя продължава да товари петрол на намиращите се там танкери.

По традиция Украйна не коментира атаката. Източници на bbc.ru обаче уточняват, че операцията е реализарана от Службата за сигурност на Украйна и Военно-морските сили.

Според военният анализатор Ян Матвеев вероятно са използвани безпилотните дронове Magura V5, които могат да преодолеят над 800 км. От Одеса до Новоросийск със заобикалянето на Крим са около 700 км. "Преди руските власти твърдяха, че Украйна използва за пускане на морските дронове кораби със зърно. Сега зърнената сделка вече е невалидна, а дроновете продължават да атакуват. Вероятно никакви кораби-носители не са им необходими. Почти невъзможно е да се прекара неголяма лодка в открито море на такава дистанция. Така че неголемите и относително евтини дронове поставят в доста уязвимо положение и пристанищата, и мостовете, и корабите от Черноморския флот. Вероятно атаките ще продължат", написа той в Телеграм.

Активността на украинските дронове в Черно море се увеличи, след като Русия излезе от зърнената сделка. Атаките принуждават руската армия да предислоцира част от корабите си. През септември 2022 г. например след въздушните атаки на щаба на Черноморския флот и летището "Саки" командването на флота предислоцира подводница от Севастопол в Новоросийск, съобщи британското разузнаване. След атаката в Севастополския залив миналата есен, бяха сложени допълнителни заграждения, които през март бяха още повече усилени. Според OSINT-аналитиците там вече има шест нива на защита. След атаката срещу Кримския мост през юли там също бяха сложени заграждения срещу дронове.

 

Практика

 

"Оленегорский горняк" е осмият военен кораб, който ВСУ успешно поразява, припомня "Вьорстка". Правата успешна атака се реализирана месец след нахлуването - на 24 март 2022 г. ВСУ удариха с ракети "Точка-У" по пристанището в Бердянск. Тогава бе потопен корабът "Саратов", а още два кораба "Новочеркаск" и "Цезар Куников" бяха повредени.

После под ударите попадна флагманът на Черноморския флот - ракетният крайцер "Москва". На 13 април 2022 г. корабът бе ударен с две ракети "Нептун", когато той се намираше на 120 км от брега.

На 17 юни 2022 г. с противокорабна ракета "Харпун" бе ударен "Василий Бех", който потъна недалеч от Змийския остров, но който той доставяше боеприпаси, въоръжение и личен състав на Черморския флот.

На 29 октомври 2022 г. ВСУ атакуваха с морски дронове главната база на Черноморския флот в Севастопол. Повредени бяха "Иван Голубец" и "Адмирал Макаров", който се смяташе за флагман на ВМФ на Русия след потъването на "Москва".

 

 

Упорство

 

13 украински дрона са били свалени над територията на Крим, съобщи още МО. 10 са били унищожени от силите за противовъздушна отбрана, останалите три - със средставата за радиоелектронна борба. Жертви и разрушения няма.

Ключови думи:

атака с дронове

Още по темата