Медия без
политическа реклама

България търси пролука през фронта за евакуация на гражданите си

У нас се разгръща мощна инициатива за помощ

26 Февр. 2022Обновена
Премиерът и външната министърка дадоха извънреден брифинг
БГНЕС
Премиерът и външната министърка дадоха извънреден брифинг

Сложната ситуация в Украйна прави трудна евакуацията на българските граждани от там. Днес следобед във Варна пристигнаха два автобуса, но има още много хора, които не са тръгнали дори, а желаят да го направят.

В 17.40 часа премиерът Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска дадоха брифинг по темата. На него обясниха, че българските служби за сигурност се опитват да осигурят свободен коридор, по който да преминат около 140 души от Киев. Но това е трудно, тъй като бойните маневри сменят посоката на хода си. Освен това от 17 часа е въведен комендантски час в украинската столица, който ще продължи до 8 часа сутринта в понеделник. "Това затруднява евакуацията, защото на хората е забранено да напускат жилищата си", каза Генчовска.

Създадена е група в социална мрежа, в която постоянно с хората се обменя информация. Нашите власти се опитват да поддържат духа им. Там хората ще бъдат известени кога точно да се явят пред посолството ни, за да се качат на автобусите за България. До няколко часа автобусите трябва да бъдат в мисията ни в Киев.

От Одеса са тръгнали три пълни автобуса, в които освен българи, са качени четирима италианци и двама украинци. Утре съвместно с генералното консулство на Гърция се организират още два курса.

На граничните пунктове на Украйна има български дипломати, които да помагат на бягащите. Външно министерство препоръча всички граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 л. гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари, доколкото е възможно.

 

ПОРТАЛ

Българското правителство откри информационния портал https://gov.bg/bg/ukraine в помощ на хората, напускащи Украйна. На него е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в България, посочени са указания за необходимите документи за самоличност и т.н. Платформата има възможност и за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители.

 

СЪПРИЧАСТНОСТ 
Стотици българи предлагат помощ на хората, които бягат от войната в Украйна. Това се вижда от постовете в групите във Фейсбук, където хората се организират сами да помогнат. Някои предлагат подслон, други вещи от първа необходимост, трети - извозване от границата, а четвърти се включват със съвети към украинците, които питат как да получат бежански статут.

Центърът на бесарабските българи в България обяви, че за няколко часа, след като публикувал първия призив за помощ, са се обадили десетки хора от всички краища на България, които са готови да предоставят жилища, или да приемат като гости в домовете си хора и семейства от Украйна. "Затова пишете, звънете. Вече има къде да ви настаним", пише центърът.

Кметът на Смядово Иван Кюркчиев междувременно обяви, че общината подготвя празна страда, която при необходимост ще се предостави на бежанци от Украйна.

"Хора, българи, 25 години живея в България и никога, никога не съм усещала подкрепата ви толкова силно! Благодаря ви за всеки пост. За всеки коментар", пише една от участничките в групата за помощ. 

 

Засега 363 български граждани от украинската столица Киев и още около 150 от Одеса желаят да напуснат воюващата страна. Това съобщиха от външното ни министерство на брифинг, посветен на темата. Информация за пострадали до момента няма.

 

МЕДИЦИНСКА ГРИЖА

Медици също откликват да помагат на пристигащите. Столичната УМБАЛ "Св. Анна" ще преглежда безплатно от понеделник бежанците, нуждаещи се от медицинска грижа. Същото смята да направи и варненският център "Санита".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, война, бежанци, помощ

Още по темата